måndag 3 november 2014

Arbetsgivarna i ILO vill ta bort strejkrätten


Var och en kan själv dra slutsatsen vad resultatet hade blivit om inte de tåganställda på Veolia hade haft rätten till strejk när det franska transnationella bolaget ville genomföra en deltidsorganisation av tågtrafiken i södra Sverige.

TEGUCIGALPA / 2014-11-03 / Det som arbetsgivarna och västländernas regeringar tyckte var helt korrekt innan murens, fall förkastas nu. Strejkrätten ska bort.

Då, innan 1991, pumpade CIA och State Departement in miljoner dollar för att organisera strejker och manifestationer för att störta regeringarna i vad som kallades realsocialismens länder. I dag ifrågasätter samma politiska krafter denna rätt för världens organiserade arbetare.

– På 1950-talet började ILO:s expertkommitté att “tolka in strejkrätten” i konvention 87. 87:an handlar om rätten till facklig organisering. Strejkrätten är inte bokstavligt inskriven i konventionen. Men en organisationsrätt utan rätt att ta till det yttersta vapnet, strejken, är inget värt, menade kommittén.

Högerregeringar bakom

Porträtt
Lise Donovan
Det säger Lise Donovan till Flamman. Hon är tf chefsjurist på TCO och satt med på den årliga sammankomsten i juni i år när den så kallade appellationskommittén i ILO sammanträdde. ILO är ett trepartsammansatt arbetsmarknadsorgan inom FN för regeringar, fackföreningar och arbetsgivare. Organisationen har existerat sedan 1919.

Även om hon inte vill säga det rent ut, är det en offentlig hemlighet att det är högerregeringarna i USA, Kanada och Storbritannien som går i spetsen. Men de gör det i ILO via sina arbetsgivarrepresentanter. I klartext handlar det om att avväpna de fackliga organisationerna.

– Sedan arbetsgivarna aktivt började ifrågasätta strejkrätten och expertkommitténs och appellationskommitténs tolkning av konvention 87 har den frågan blockerat arbetet, uppger Donovan.
Går det inte via förhandlingar inom ILO, är facken beredda att överlämna frågan till den Internationella Domstolen i Haag.

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.