söndag 7 december 2014

”Helt rätt att utlysa extraval”

”Helt rätt att utlysa extraval”

skriver chefredaktören för Dagens Arbete, Helle Klein. Nu måste väljarna få säga sitt och hjälpa riksdagen att komma ur den blockpolitiska låsningen, tillägger hon. Borgarmajoriteten i riksdagen bekräftades i och med att regeringens budget föll och Sverigedemokraterna gav offentligt uttryck till vilket block de tillhör. Alliansen som blev Alliansen+ för det outtalade stödet från Sverigedemokraterna, stoppade A-kassehöjning och sänkt skatt för pensionärer, exemplifierar Klein i sin ledare. Och hon går ännu ett steg till och anklagar Alliansen för att ha gett ”SD möjlighet till en maktdemonstration av unikt slag i svensk politik. SD gjorde budgetomröstningen till en förtroendeomröstning om regeringen och de borgerliga partierna gav dem möjligheten”, skriver Klein.

Ökade sympatier för SD bland män i TCO-förbund

Men samtidigt som den förre metallarbetaren och numera statsminister Löfvén utlyser vad han kallar för ett extraval, konstaterar Arbetsvärlden att Sverigedemokraterna ökar och Socialdemokraterna minskar, enligt den senaste partisympatiundersökningen. I SCB:s mätning av partisympatier efter facklig tillhörighet ökar stödet för Sverigedemokraterna något i alla grupper utom bland män inom LO. Störst är ökningen bland män som är medlemmar i TCO-förbund, från 3,4 procent vid senaste mätningen i maj till 8 procent i november. Det är dock fortfarande mindre än stödet partiet får bland alla män på arbetsmarknaden, 10,3 procent. Partiet har också växt mycket hos kvinnor i LO-kollektivet: från 2,7 procent av de svarande till 5,9 procent. TCO:s ordförande Eva Nordmark kommenterar SD:s framgångar:

Facklig omorganisation i Finland

Förra veckan meddelade företrädare för 22 finländska fackförbund att man påbörjar arbetet med en facklig omorganisering. Målet är upplösa landets två största centralorganisationer och skapa en ny från grunden.
– Om den finska fackföreningsrörelsen hade grundats idag skulle ingen ha kommit på tanken att skapa tre centralorganisationer som bedriver i stort sett samma verksamhet. Med en enad centralorganisation skulle fackförbundens resurser allokeras bättre, säger Antti Palola, ordförande för de finska tjänstemannaförbundens centralorganisation STTK.

Julfirande handelsmedlemmar med familjer

Äntligen ett fackförbund som går tillbaka till gamla fackliga traditioner och drar in familjen inför en familjehögtid som julen innebär. Handelsnytt berättar att det bjöds på risgrynsgröt och pepparkakor när facket satte igång julen på Arbetarrörelsens hus i Borås i förra veckan. Och så klart dök även tomten upp.
– Vi vill bjuda medlemmarna på någonting. Så kom vi på den här idén med en familjedag i december. Vi är inne på femte året nu, säger Pia Johansson som jobbar på H&M online och är vice ordförande i Borås-avdelningens styrelse och är överlycklig för det kom över 130 personer. Därmed stärks också facket och Handels är ett av få LO-förbund som stadigt ökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.