söndag 26 april 2015

“Borgarna i landstinget vill svälta ut oss!”

Det folkpartistiska Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink ska vara
lönenedpressargeneralskan som värdesätter de sjukhusanställdas ökade stress och
press till några extra hundralappar per månad i årets lönerevision. Och facket?
“Borgarna i landstinget vill svälta ut oss!”

Av Dick Emanuelsson


Det blir knapert framöver för de sjukhusanställda i Stockholms läns landsting om den politiska högermajoriteten i landstinget får som den vill.
 
Den gav sjukhusdirektörerna ordern om att de totala personalkostnaderna för landstingets sjukhus inte får överstiga två procent. I det ingår även nyanställningar och löneglidningar. Kvar blir det mindre än två procent att fördela när enhetscheferna nu ska hålla sina lönesamtal, skriver Vårdfokus.
 
– Det är rent av provocerande, säger en sjuksköterska till Flamman, som av rädsla att förlora jobbet inte vill uppge sitt namn. Hon är lika ursinnig på den borgerliga majoriteten i landstinget som på sitt eget fackförbund.
 
Hon hänvisar till Vårdfokus som intervjuade Eva Håkansson, samordnare för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som tror att det kan komma att handla om löneökningar på 1,2-1,7 procent för Vårdförbundets grupper.
På frågan “borde inte Vårdförbundet kunnat göra mer i förhandlingarna med arbetsgivarna”?, svarar Håkansson uppgivet att “det här är ett ensidigt arbetsgivarbeslut, vi är inte ens tillfrågade”.
– Men varför är vi då organiserade i en fackförening om det inte är för att ta strid för våra rättmätiga krav mot “ensidiga beslut” från Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet 
Anna Starbrink (fp) som vill svälta ut oss!?

“Några hundralappar”

En chef på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm skriver i ett brev till anställda att det inför årets löneöversyn kommer att handla om hundralappar. Brevet cirkulerar på sociala medier och har orsakat många upprörda kommentarer: 
“Det blir antagligen en ganska kostsam icke-satsning.” “Hoppas folk säger upp sig!!” “Här syns klart och tydligt vilken syn politiker har på sjuksköterskors arbete.”
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.