tisdag 7 april 2015

Ett hundratal jobb på HL Display flyttar till Polen


Snart ett forna minne det påstådda "svenska" Kapitalet.



Ett hundratal jobb på HL Display flyttar till Polen

 

Varje vecka är det samma nyheter: Företag i Sverige läggs ned eller delar av produktionen flyttas till Östeuropa eller andra länder där priset på arbetskraften har en nolla mindre i lönekuvertet än i Sverige.

Och nu är det dags för de anställda på HL Display i Sundsvall. Dagen innan Skärtorsdagen fick de besked att styrelsen för företaget överväger att flytta en del av verksamheten till Polen. “Det var inget påskägg man ville ha”, konstaterar Unionens klubbordförande Lars Nordlander som citeras av sin facktidning Kollega.

HL Display tillverkar lösningar för butiks- och varuexponering med försäljning i hela världen. På fabriken i Sundsvall jobbar cirka 150 anställda med formsprutning och formpress av plast och det är den förra som kan komma att flyttas över till fabriken i Polen.

Telia säger upp 110 anställda men ökar kraftig tillfälligt anställda

 

Telia Sonera lägger ner kundtjänsten för privatpersoner i Karlstad och 110 av totalt 340 anställda sägs upp från 1 oktober. Seko har reserverat sig mot beslutet, uppger Sekotidningen.

Motivet är att Telia säger sig vilja samla privat kundtjänst på färre orter och anger det som skäl till nedläggningen. I dag finns verksamheten i Stockholm, Göteborg, Luleå, Sundsvall, Norrköping och Karlstad. Företagstjänsterna blir dock kvar i Karlstad. Seko delar inte uppfattningen att det är bättre att koncentrera privatkundtjänsten till färre orter. Tvärtom menar facket att det är en styrka för Telia att ha representation i hela landet. Facket motsätter också att företaget i samband med neddragningen kraftigt ökar behovet av tillfälligt anställda och bemanningsföretag. I september förra året meddelade Telia Sonera att kostnaderna i Sverige och Finland ska minska med två miljarder på två år.

Sjuksköterska sade nej till beordrad övertid - fick skriftlig varning

 

Sörmlands Nyheter skriver om en sjuksköterska som, med hänvisning till att hen hade arbetat tre dagar i sträck och var uttröttad, vägrade beordrad övertid. Det slutade med att arbetsgivaren gav en skriftlig varning som innebär att sjuksköterskan riskerar uppsägning om det upprepas, skriver Vårdfokus.

Omedelbar fara för liv och hälsa eller egen sjukdom ger en anställd rätt att vägra beordrad övertid. Arbetstidslagens gränser för övertidssuttag kan också ge den rätten. Men i andra fall är Karin Ernfors, arbetsrättsjurist på Vårdförbundet, tydlig i sitt råd:

– Arbetsskyldigheten är grundläggande för arbetstagare så säg inte bara nej till beordrad övertid. Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet och en vägran kan vara ett allvarligt brott mot anställningsavtalet, säger hon.

– Om du som anställd hävdar att du inte orkar arbeta övertid ska arbetsgivaren ta hänsyn till det. Det finns dessutom en arbetstidslag som arbetsgivaren är skyldig att följa. Men för att vara på den säkra sidan: ta kontakt med fackförbundet innan du säger nej till beordrad övertid, säger Karin Ernfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.