fredag 17 april 2015

Semester för lågavlönade i skärgården




Semester för lågavlönade i skärgården

“Lediga stugor i skärgården”. Det är rubriken i en artikel av journalisten Kerstin Gustafsson Figueroa i senaste Hotellrevyn. “Semester i Stockholms skärgård i sommar? Det finns fortfarande lediga stugor att hyra billigt, om du är ensamstående, kvinna och har låg inkomst”.

För dem med några år på nacken och som växte upp i en arbetarfamilj på 1950-60-talen, var fackens semesterhem vid kusten eller på landet en underbar upplevelse. Arbetarungar tillbringade minst 50 veckor i staden under året utan möjlighet till att få ett skollov värd namnet. I dag är det sällsynt att facken förfogar över egna semesterhem. De flesta har sålts ut och den gemenskap som förstärktes under ett par veckor mellan arbetskamrater är borta.

Men Hotellrevyn slår nu ett slag, framför allt för de med låga inkomster, för en härlig semester. Vid havet, i Nacka, bara 30 minuter med buss från Slussen, finns en vackert belägen stugby. Från april till september finns ett 80-tal stugor att hyra, från en vecka upp till sex månader. De som får hyra billigt ska inte tjäna mer än 14.700 i månaden, eller 176.000 per år. För varje barn som bor hemma får man lägga till 44.000 kronor, skriver Gustavsson.

Generalstrejk väntas i Belgien

 

Den 22 april bryter en generalstrejk ut i Belgien i protest mot regeringens nedskärningar, höjd pensionsålder och åtstramningar. Det rapporterar Europeiska internationalen för offentliganställda, EPSU, i sitt nyhetsbrev som citeras av Publikt, ST:s facktidning.

Det belgiska fackförbundet ACOD är starkt kritiskt mot reformer inom pensionssystemet. Och regeringens politik har mötts av demonstrationer och strejker sedan i höstas. Förändringarna handlar bland annat om höjd pensionsålder från 65 till 67 år. Förbundet är också kritiskt till att regeringen skär ned i offentlig sektor och att lönerna inte automatiskt ska justeras mot inflationen varje år. ACOD vill i stället se satsningar i den offentliga sektorn.

Handels kräver krafttag mot vapen

 

Gör det svårare att få tag på skjutvapen, uppmanar Handels Polisen. Vid 17 procent av rånen förra året förekom personskador. Tre väpnade rån inträffade samma kväll i Stockholm i förra veckan, skriver Arbetet. Då rånades tre butiker i Stockholm av personer beväpnade med skjutvapen och kniv. Det skedde bara några dagar efter att Handels slagit larm om att de väpnade rånen ökat under årets första kvartal, efter att minskat i flera år.

– Det här bekräftar tyvärr bilden att rånarna inte drar sig för att hota med skjutvapen. Fortsätter den här utvecklingen är jag rädd för att vi kommer se en rejäl ökning av rån med skjutvapen även sett över hela året, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Handels kräver nu att polis och politiker tar krafttag för minska rånen. Förutom att införa slutna kontantsystem så att rånarna inte kommer åt kontanter vid rånen handlar det om att göra det svårare att få tag på vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.