söndag 10 januari 2016

Arbetsnarkomaner påstås nöjda med kärlekslivet

Arbetsnarkomaner påstås nöjda med kärlekslivet
Det skriver och sammanfattar Linnea Andersson på Kollega. Hon citerar en ny forskning på ämnet som hävdar att vara gift med jobbet behöver nödvändigtvis inte tära på din privata kärleksrelation. När forskarna mätte hur tillfredsställda 285 kärlekspar var med sina relationer och den tid de tillbringade med sin partner, visade det sig att de som jobbade mer inte hade sämre relationer. Forskarna såg över huvud taget inget samband mellan hur nöjda paren var med kärlekslivet och hur många timmar de jobbade. De flesta paren i studien jobbade inom universitetet och arbetade i snitt 44 timmar i veckan, trots att deras egentliga arbetstid var 35 timmar.
Höjd avgift till a-kassan
I höstas höjdes ersättningen från a-kassan för första gången på 13 år. Det innebär dock att kostnaderna för Sekos a-kassa ökar vilket, tillsammans med ökade IT-kostnader, gör att avgiften höjs med 22 kronor i månaden, skriver Mattias Dahlgren, Reporter på Sekotidningen.
Förbättringen av arbetslöshetsförsäkringen har dock inneburit ökade kostnader för Sekos a-kassa då den så kallade finansieringsavgiften blivit högre. Finansieringsavgiften är en avgift som a-kassorna betalar till staten och grundar sig på hur mycket en a-kassa betalar ut i ersättning. Med andra ord – ju högre ersättning som betalas ut till arbetssökande desto högre finansieringsavgift. Staten kompenserar heller inte denna kostnadsökning för a-kassan.
Därför höjs avgiften från den 1 januari med 22 kronor i månaden för medlemmar i Seko. Den nya avgiften blir då 140 kronor. För dem som bara är medlemmar i a-kassan och inte i förbundet höjs avgiften med 31 kronor i månaden, till 149 kronor.
Pappa ville vara föräldraledig – blev uppsagd
Mannen jobbade i en inredningsbutik utanför Stockholm. När han i april lämnade in en ansökan om föräldraledighet fick han en utskällning och chefen slängde pappret, enligt Anni Alm på Handelsnytt.
Några dagar senare fick han ett mejl om att han blivit uppsagd. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen arbetsgivaren på 80 000 kronor för missgynnande i samband med föräldraledighet.
– Missgynnanden i samband med föräldraledighet är fortfarande vanligt i arbetslivet och situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson, processförare på DO, i ett pressmeddelande.
Det aktuella företaget har inget kollektivavtal med Handels.
Fastighets har ökat under 2015
Fastighets fortsätter att växa för andra året i rad, uppger Minna Pyykölä på Fastighetsfolket.
– Det är så klart glädjande att vi lyckats öka medlemsantalet. I år ska vi bli över 30 000, säger ombudsman Jarmo Kusmin.
I december var medlemsantalet 29 893, vilket är 23 fler än samma tid året innan. Från halvårsskiftet ökade förbundet med 116 personer.
Även flera andra LO-förbund visar positiva medlemssiffror för 2015. Kommunal har ökat med drygt 7 500 medlemmar och har nu cirka 520 000. Handels har cirka 157 400 medlemmar sedan förbundet ökat med drygt 3 000 under 2015.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.