lördag 4 juni 2016

Arbetskläder för gravida

Varför ska inte gravida kunna känna sig "lediga" i kroppen i fysiskt ansträngade yrken? Men marknaden erbjuder nu mer alternativ.
Arbetskläder för gravida

Nu finns en arbetsbyxa anpassad för gravida kvinnor på marknaden. Det är den svenska klädtillverkaren Operose som gjort succé med en byxa med lite mer plats framtill, skriver Jan-Erik Johansson på Elektrikern. Vi släppte den i höstas och den har blivit vår bästsäljare. Vi tog fram den lite som ett statement för vi tyckte att det åtminstone borde finnas en sådan variant på marknaden. Den har blivit väldigt efterfrågad, lite otippat, säger Johanna Söderström på Operose.
Byxan är gjord i 100 procent bomull med en så kallad Jerseymudd över midjan som kan stretchas ut rejält. Förhöjd midja baktill i svanken för att hålla ryggen varm och som bonus slipper även du den irriterande glipan baktill vid huksittande. Flera färger, dock ej som varselbyxa ännu, men den är på gång. Samtliga Operose arbetsbyxor har löstagbara fickor och knäskydd som kan anpassas och plockas av. Hela sortimentet är anpassat för kvinnokroppen.
Kafébiträde får 270 000 i AD-dom
Arbetsdomstolen gick på fackets linje: Coffee Shop Nian i Gävle gjorde fel när de avskedade ett kafébiträde utan skäl. Kaféet ska nu betala drygt 270 000 kronor till HRF-medlemmen. Hon vände sig till Hotell- och restaurangfacket som stämde arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD. Facket menade att uppsägningen skett på felaktigt sätt och att hon avskedats helt utan grund, rapporterar Lisa Castilla, kollega på Hotellrevyn.
Ulrika Edebrink, ansvarig jurist på LO-TCO Rättsskydd, är nöjd.
– Det var vad vi hade hoppats på och förväntat oss med den bakgrund som fanns. Domstolen har gjort samma tolkning av materialet som vi har gjort.
För ett par veckor sedan kom ytterligare en tredskodom mot kaféet. Bolaget dömdes där att betala 135 000 kronor till en annan HRF-medlem.
Blev sjuk och fick sparken
Bolaget hjälper uppsagda till nytt jobb. I sin marknadsföring använder det sig av ett fotografi med LO:s ordförande för att ge undertryck åt verksamheten. Men den egna personalen riskerar dock en helt annan behandling. En mellanchef avskedades efter två veckors sjukskrivning. Distriktschefen har inte heller fått ut lön sedan dess eller någon sjuklön under sjukskrivningsperioden. Nu har Unionen stämt Stockholmsföretaget, skriver Kollega.
Unionen har nu stämt företaget på sammanlagt 250 000 kronor för brott mot las och semesterlagen. Förbundet kräver också att medlemmen kompenseras för utebliven lön, semesterersättning och sjuklön.
Lesbiska föräldrar har mer jämställd inkomstutveckling
Familjebildning Inkomstskillnaderna är mindre i samkönade kvinnliga par än i jämförbara heterosexuella efter att paren fått barn, visar ny forskning från IFAU. För heterosexuella par är fortsatt den största fällan kvinnors ökade deltidsarbete, konstaterar Arbetsvärlden.
Resultaten här tyder på att kön spelar roll, inte bara lön, säger Ylva Moberg, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.