fredag 17 juni 2016

Panama-Papers blev droppen: Pappers flyttar pengarna från Nordea till fondbolag

De redan rika förnekar sig aldrig. Begäret efter mer rikedomar legaliseras av systemet och de som administrerar systemet och modellen, politikerna i Sveriges riksdag, visar upp det oskyldiga ansiktsuttrycket. Kapitalismens möjligheter äro outtömliga!
Panama-Papers blev droppen: Pappers flyttar pengarna från Nordea till fondbolag
Storbanken Nordea administrerade 100 aktiva brevlådeföretag i den internationella spekulationsskandalen som döpts till Panama-Papers. Nordeas kunder var bland de förmögnaste i Sverige men det räckte inte utan de ville dessutom undandra sig att betala skatt. Nu aviserar fackförbundet Pappers att det flyttar över sina drygt 900 miljoner kronor från Nordea och för över pengarna till ett svenskt fondbolag.
Förbundsledningen för Pappers ledning tog initiativet redan samma månad, april, som skandalen blev offentlig. Styrelsen fick godkännande om att se sig om efter en ny förvaltare till sin fond. Droppen var Nordeas inblandning i skandalen med brevlådeföretagen i Panama.
I förra veckan gav förbundsmötet styrelsen klartecken att flytta över Pappers fond på drygt 900 miljoner kronor till fondbolaget SFM Stockholms fondhotell. Allt som återstår är att Finansinspektionen godkänner flytten, uppger Pappers i ett pressmeddelande. Att fonderna administreras av ett svenskt fondhotell är viktigt för Pappers.
– Det ska vara svenskt. Det ger stadga. Det är i Sverige vi lever och verkar och då ska det också vara knutet till Sverige, svenska regler och kontrollerat av Finansinspektionen, säger Henry Heiniö.
Nya avtal för Ikea-restauranger och konditorier
Avtalsrörelsen fortsätter. Nu har även anställda på Ikea-restauranger, bemanningsföretag och konditoriserveringar fått nya kollektivavtal, rapporterar Lisa Castilla på Hotellrevyn.
Den som trodde att avtalsrörelsen tog slut i april när det Gröna riks-avtalet med Visita blev klart, trodde fel. Sedan dess har 13 nya avtal tecknats med en rad olika arbetsgivarorganisationer som HRF sluter avtal med. Det innebär att anställda på bankernas personalmatsalar, Ikea-restauranger och serveringskonditorier har fått nya kollektivavtal. De allra flesta nya avtal följer i stort det Gröna riks-avtalet.
Florerar rykten om nedskärningar på Ericsson
Ryktena om kommande nedskärningar på Ericsson blir allt starkare. Enligt uppgift ska vd:n Hans Vestberg internt gått ut och bekräftat att det blir neddragningar. Men hur stora de blir och vilka som i sådant fall berörs är fortfarande oklart, skriver Niklas Hallstedt på Kollega.
Enligt Svenska Dagbladet skulle 3000-4000 anställda skulle tvingas lämna Ericsson i sommar. Men i samma artikel talades det om att företaget egentligen behövde göra sig av med 15.000 anställda för att inte förlora i konkurrenskraft. Dagen efter kom nya rykten om att uppemot 25.000 personer kan tvingas bort, något som fick aktien att rusa på börsen.
Ericsson har valt att inte kommentera uppgifterna i likhet med Unionenklubben.
– Vi har inga faktabaserade uppgifter. Det är väldigt konstigt att kommentera saker som vi inte har kunskap om, säger Per B. Holmberg, Unionens koncernfackliga ordförande på Ericsson till Kollega.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.