lördag 30 september 2023

Rysshatets senaste triumf i Sverige: Minnesstenen över 25,000 befriade sovjetiska soldater vandaliserad i Luleå!

 

När kommunalrådet Yvonne Stålnacke genomförde avtäckningen 2015 tillsammans med Katerina EkströmRysslands ambassadråd Salov Vladimir, författaren Lars Gyllenhaal och krigsvittnen från Ryssland.



Rysshatets senaste triumf i Sverige: Minnesstenen över 25,000 befriade sovjetiska soldater vandaliserad i Luleå!

·       Den 3 mars 1940 mördades i Luleå fem människor när dagstidningen Norrskensflamman sprängdes, dåtidens offer för en fanatism och antisovjetiskt hat som uttrycks 2023.

Den ryska ambassaden i Stockholm protesterar mot skändningen i Karlsvik i Luleå kommun där minnesmonumentet uppfördes 2015 (se nedanstående referat från SR). I dagens Ukraina är det statspolitik att fysiskt utplåna allt sovjetiskt/ryskt även om dessa människor föddes i det som i dag är Ukraina.

I sitt pressmeddelande skriver ambassaden:

”Den nazistiska kievregimens anhängare (i Sverige) vanhelgade skamlöst en minnessten som tillägnas de sovjetiska krigsfångar som befann sig i ett transitläger i Karlsvik efter att de befriats i Norge. Den Ryska Federationens ambassad, tillsammans med de kommunala myndigheterna reste år 2015 denna minnessten vid den plats där lägret hade stått. Vi är djupt bedrövade att Banderanhängare (den ukrainske fascistledaren Stephan Bandera som var allierad med Hitlerfascismen, övers.anm.) kan bete på liknande sätt utan problem, på samma sätt som de gör under beskydd av Zelenskiregimen”.

Natten den 3 mars 1940 då dagstidningen och det regionala organet för Sveriges Kommunistiska Parti, NORRSKENSFLAMMAN sprängdes i luften av Luleås polischef, två officerare vid infanteriregementet och två journalister från högerns dagstidning Norrbottenskuriren. De fick oförskämt låga straff för massmordet, det värsta terroristattentatet i modern svensk historia.


Ambassaden uppger vidare att den har överlämnat en not till Sveriges utrikesdepartement och kräver att minnesstenens ursprungliga utseende återställs, att myndigheterna utreder denna anmärkningsvärda händelse, finner och bestraffar de skyldiga och garanterar skyddet av ryska och sovjetiska militära begravningsplatser i Sverige.

”Vi påminner om att den svenska brottsbalken föreskriver för sådana olagliga handlingar ett skadestånd, böter eller fängelsestraff från 6 månader ända upp till 4 år. Vi hoppas att minnesstenen snarast möjligt återställs och nazisterna och deras medbrottslingar inte tillåts att genomföra liknande brott i framtiden”!




Minnessten över ryska krigsfångar avtäcktes

Av Sverige Radio, fredag 8 maj 2015

§På dagen 70 år efter andra världskrigets slut i Europa invigs idag en minnessten till minne av de 25 000 sovjetiska krigsfångar som passerade Karlsvik på sommaren 1945.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke genomförde avtäckningen tillsammans med Katerina Ekström i kulturföreningen Sputnik.

I ceremonin deltog också Rysslands ambassadråd Salov Vladimir från Stockholm, författare Lars Gyllenhaal och krigsvittnen från Ryssland.

Minnesplatsen i Karlsvik ska hedra minnet av de 25 000 sovjetiska soldater och civila som var där sommaren 1945 efter att ha befriats från tyska fångläger i Norge.

De reste sedan vidare med båt till Uleåborg och senare till Sovjetunionen.

https://sverigesradio.se/artikel/6160982#:~:text=Minnesplatsen%20i%20Karlsvik%20ska%20hedra,Uleåborg%20och%20senare%20till%20Sovjetunionen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.