fredag 13 september 2013

Bärplockarmissnöje i Umeå, Värmland och Lesjöfors<1716 tecken> 
I fredags träffade Kommunal representanter för det filippinska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise. Motivet är att reda ut den pågående konflikten angående påstått uteblivna löner för ett hundratal filippinska bärplockare i Umeå.
Lena Ceder
Det uppger Lena Ceder, ombudsman på Kommunals Västerbottenkontor, när Flamman ringer upp henne.
– Man (företaget) har presenterat lite dokumentation som handlar om invägningen av bär, plocklistor, som vi kallar dem. De (arbetarna) har också fått ut en viss summa pengar per vecka i bensin. Det vi nu väntar på till nästa vecka är dokumentation som ska styrka avräkningen. . . eller kort sagt en lönespecifikation som ska styrka de gjorda avdragen på lönen.
Det filippinska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise har kontor i England och en filippinsk representant i Sverige. I förhandlingen med Kommunal i Västerbotten förstärktes företaget med en svensk jurist i Umeå.

Utbrett missnöje

I Sverige har företaget cirka 500 bärplockare som kom till Sverige under den andra hälften av juli. Och det är uppenbart att missnöjet hos dess pyr, inte bara i Umeå, där bärplockarna härbärgerar sedan i tisdags förra veckan utanför Kommunals kontor i Umeå. Även i Värmland och Lesjöfors hävdar plockarna att de ännu inte har fått någon eller en liten del av lönen.
Bärplockarna har en grundlön på 19.000 kronor i månaden, plus semesterersättning.
– På denna dras det 180 kronor per dag i logi och mat samt 750 kronor i bensinersättning som dras på lönen.
Kvar blir alltså drygt 10.000 kronor som också ska beskattas. I de flesta fallen har den filippinske bärplockaren fått ett lån av företaget för flygbiljetten som på en sökning av de billigaste resorna Stockholm-Manilla kostar runt 5.000 kronor.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.