lördag 27 september 2014

Våldet ökar mot Arbetsförmedlingens anställdaMer än var tionde arbetsförmedlare har utsatts för hot det senaste året.
Det framgår av en undersökning som genomförts av Saco. Enligt Arbetsförmedlingens egna incidentrapporter har personalens arbetsmiljö blivit hotfullare under senare år. Ändå misstänks mörkertalet fortfarande vara stort.
Rapporten berättar om arbetssökande som skallar personal, chefer som attackeras i hemmet och återkommande trakasserier via mejl och sociala medier.
– Det har blivit hotfullare genom åren och det är alarmerande siffror, mycket allvarligt, säger Christer Gustafsson, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen, till Flamman.

Nya uppgifter för AF

Han menar att delar av orsaken till våldet beror på att förmedlingen har fått ta över två nya uppgifter. Det handlar om de förändrade sjukskrivningsreglerna 2008 samt den nya Etableringsreformen 2010 med nyanlända invandrare
– Etableringsreformen 2010 handlade om att slussa in nyanlända invandrare. Det är en påfrestning på de anställda och det kan ha påverkat. Det talades om 30 sökande på en (1) handläggare. Men det finns platser där handläggaren har hundra sökande. Vi måste ha mer resurser. Men jag vill slå fast att det finns inga belägg för att invandrare ligger bakom det ökade våldet.
De arbetssökande som 2008 kom från Försäkringskassan var och är människor som mådde väldigt dåligt, konstaterar Christer Gustafsson.
– Vi har också en grupp på 130.000 personer utan grundskole- och gymnasieutbildning. Där borde det sättas in mer resurser för att få ut dem på arbetsmarknaden. I dag är det få arbetsgivare som anställer utan den kompetensen.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.