lördag 3 januari 2015

Element Six sparkar alla och anlitar bemanningsföretag

Robertforsborna mobiliserade och gick och demonstrerade mot nedläggningen som slår skoningslöst i kommunen.


Av Dick Emanuelsson


Det skulle bli svårare att säga upp personal och sedan hyra in, sas det. Men nu sparkar Element Six alla och anlitar ett bemanningsföretag fram till nedläggningen i Robertsfors.

Det var den 16 juli förra året som företagsledningen meddelade att man skulle lägga ned sin fabrik för syntetiska diamanter i västerbottniska Robertsfors. Samtliga cirka 180 anställda skulle bli av med jobben när produktionen under två år successivt skulle flyttas till Irland och Sydafrika.

Facket och även kommunen mobiliserade mot nedläggningen och gjorde även egna utredningar av företagets möjligheter att överleva med produktion i Robertfors. Men beslutet stod fast. Och Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä rasar:

– Som de har betett sig mot klubben och förbundet. De svarar inte på frågor, vägrar sälja lokalerna och säger nej till det mesta. Sett utifrån det är jag inte ett dugg förvånad. Ett jävla sätt, helt enkelt, säger han till Dagens Arbete.

Förstärkt företrädesrätt?

 

IF Metall fick i 2010 års avtalsrörelse arbetsgivarna att gå med på en förstärkt företrädesrätt i teknikavtalet. Syftet var att begränsa arbetsgivarnas möjligheter att ena dagen säga upp personal på grund av arbetsbrist för att nästa dag hyra in – ofta samma människor som sagts upp – till samma jobb. Avtalet säger att företag har rätt att hyra in i samband med nedläggning.

– Det finns rimliga skäl till den skrivningen. Om den ordinarie personalen får nya jobb och slutar så kanske man måste hyra in för att köra fram den produktion som företaget har åtagit sig, menar Veli-Pekka Säikkälä.

Men Element Six handlar om något annat, menar han. Här sägs alla upp och sedan tas bemanningsföretag in för att köra driften fram till att fabriken stängs.

– Det var inte i den andan avtalet skrevs.

Källa: Dagens Arbete

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.