lördag 17 januari 2015

Utbrett missnöje över arbetstider på Arlanda

Utbrett missnöje över arbetstider på Arlanda

Av Dick Emanuelsson

Missnöjet över årets första arbetsschema är massivt bland Securitas personal på Arlanda, skriver Transportarbetaren på sin webbsida. Facktidningen har pratat med flera anställda som alla vill vara anonyma.

Bakgrunden är det nya arbetspassen som efter nyårsskiftet är kortare men det flera för att de ska motsvara antalet arbetade timmar. Detta innebär i sin tur mindre fritid för att kroppen och hjärnan ska få den välbehövliga som krävs, framför allt när det handlar om skiftgång.

– Vi är alltid trötta på jobbet, säger en av de anställda som citeras av Transportarbetaren. Vi är trötta hemma också och orkar inte umgås med våra familjer när vi bara har en ledig dag.

– Fortsätter det så här kommer folk att sjukskriva sig för att de inte orkar, säger en annan. Vi jobbar med säkerhet, vi ska vara pigga!

Värst drabbar det nya schemat morgongruppen som nu fått lika många arbetsdagar som eftermiddags- och kvällsgruppen. Morgongruppen börjar antingen klockan 03:00, 03:45 eller 04:00. Att gå upp ett par timmar efter midnatt för att börja före gryningen sliter både psykiskt och fysiskt. Tumregeln ska därför vara att den som jobbar morgon också jobbar färre antal dagar.

Mår dåligt

 

Kortare arbetsdagar innebär också fler utfyllnadspass.

– Förut hade vi max två utfyllnadspass per kvartal, säger en person. Nu plötsligt har vi mellan fem och sex utfyllnadspass per kvartal. Ledningen sparar pengar på det.

– Vi håller just nu på och bildar oss en uppfattning om hur det var innan och hur det har blivit efter årsskiftet, säger Josefine Dalby, Transports klubbordförande för Securitas Arlanda.

– Jag har själv sett hur arbetstiderna här successivt har blivit sämre, säger hon. Jag har också jobbat tidiga pass och vet hur dåligt man mår av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.