lördag 17 oktober 2015

Medan Europas arbetare rasar tror svenska fack och arbetsgivare på TTIP


Enligt polisen deltog 100 000 berlinbor i demonstrationen den 10 oktober mot frihandelsavtalet mellan USA-EU som kommer förvandla EU till en filial till USA:s utrikeshandel och multinationella bolag. Men LO-ordföranden vill skynda på förhandlingarna och att Sverige ger sitt stöd i EU till ett modernt slavavtal med USA. Dessbättre är Thorwaldsson ensam bland Europas fackföreningar.
Medan Europas arbetare rasar tror svenska fack och arbetsgivare på TTIP
Skynda på! EU och Sverige behöver TTIP! Det var budskapet i Bryssel i veckan när svenska fack och arbetsgivare försökte balansera den kritiska opinionen och misstron mot det planerade frihandelsavtalet med USA, rapporterar Jenny Grensman på Ingenjören.
Samtidigt med lobbykonferensen i Bryssel, samlades i Berlin över 100.000 människor, enligt polisens beräkningar som protesterade mot avtalet. Det kunde också konstateras att svenska fackföreningar är ensamma i att vara positiva till TTIP. Stefan Gran, representant för tyska fackliga federationen DGB i Bryssel konstaterade krasst att något innehåll från TTIP-avtalet ännu inte har offentliggjorts trots fyra års förhandlingar. Sekretessen är total, konstaterar alla kritiker.
Men svenska LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har, trots avsaknaden av innehåll, bråttom:
– Det är viktigt att det inte drar ut på tiden för mycket. Vi är inte överens om allt vad gäller TTIP men vi är överens om att vi tror att det skulle vara positivt för svensk ekonomi och svenska löntagare och företag.

Moderaterna bekänner färg, vill riva upp Las
– Den nuvarande lagstiftningen är gammal och omodern. Ingen ung arbetstagare tror att den svenska arbetsmarknaden ska ha ett perspektiv där man ska stanna hela livet på samma arbetsplats. Då kan man inte ha en anställningstrygghet som bygger på att man ska göra det, sa MUF:s ordförande Rasmus Törnblom i fredags när den klassiska svenska högerns parti samlades till partistämma.
När debattens vågor hade lagt sig och resultatet från voteringen var ett faktum, utbröt jubel i salen. Törnbloms förslag vann med 116 röster mot 94. Motlinjen förfäktades av partiledningen som menade att förändringar i första hand ska skötas av fack och arbetsgivare.

Svensk Handel kräver frysta lägstalöner
Arbetsgivarna inom Svensk Handel är av samma uppfattning som unghögern och nu också moderaternas högsta organ, partistämman. Lagen om Anställningsskydd bör luckras upp och det bör vara en punkt i den kommande avtalsrörelsen.
Annars slår Svensk Handel ett slag för frysta lägstalöner vilket är arbetsgivarnas viktigaste krav i avtalsrörelsen, skriver Handelsnytt på webbplats. Facktidningen citerar sin motpart, Svensk Handel, som påstår att frysta lägstalöner skapar fler enkla jobb i handeln. I dag är lägstalönen inom handeln 19 739 kr per månad.
Utspelet ägde rum när handelns arbetsgivare gav sin syn på den kommande avtalsrörelsen vid en pressträff förra fredagen. SH:s förhandlingschef Mattias Dahl hänvisade till att inflationen legat nära noll sedan det senaste avtalet slöts 2013.
Han menade också att de frysta lönerna behövs bland annat med hänsyn till den stora flyktinginvandringen, där många nyanlända saknar utbildning som är gångbar på svensk arbetsmarknad. Men faktum är att många av flyktingarna är högutbildade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.