fredag 23 oktober 2015

Slå vakt om Las, kräver Volvoarbetare i upprop

Jan-Olov Carlsson, ordförande för Volvoarbetarna i Umeå.




Slå vakt om Las, kräver Volvoarbetare i upprop
Av Dick Emanuelsson

Klubben på Volvo Umeverken har startat ett upprop i protest mot IF Metalls och Handels diskussioner med arbetsgivarna om Las, omställning, visstid och inhyrning. Kravet är att diskussionerna ska avbrytas och att facken ska jobba för tryggare anställningar åt alla, skriver Göran Jacobsson på Arbetet på tidningens webbplats.
– Vi har reagerat mot att IF Metalls ledning kan tänka sig försämringar av Las för att förbättra villkoren för visstidsanställda och bemanningsanställda. Las är en viktig landvinning för arbetsrätten. Den tänker vi inte låta försvinna utan strid, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metalls klubb på Volvo i Umeå.
Både IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä och Teknikföretagens Anders Weihe har sagt att de kan tänka sig en omfattande reformering av Las och att göra om reglerna för omställning, inhyrning och vistidsanställningar. Anders Weihe har sagt att han vill att hela Las ska vara förhandlingsbart.
Klubbstyrelsen på Volvo i Umeå skickar nu ut uppropet till andra klubbar och avdelningar inom IF Metall. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä känner till uppropet, men han vill inte kommentera det.

Ingen samordning i avtalsrörelsen
Det blir ingen samordning mellan LO-facken i avtalsrörelsen. Det blev för svårt att enas om en lösning på frågan om en satsning på höjda löner i kvinnodominerade yrken, skriver Anna Hjorth på Hotellrevyn.
Beslutet att det inte blir någon LO-samordning i den här avtalsrörelsen fattades på LO:s representantskap i förra veckan. Då hade LO-styrelsen jobbat hårt för att hitta ett förslag som förbunden skulle kunna ställa sig bakom. Men så blev det inte. I stället går nu alla förbund in i avtalsrörelsen som enskilda spelare.
LO har sedan i våras ett övergripande mål som bland annat innebär att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska vara halverade 2028. För att nå dit anser många att det hade varit viktigt att nu få upp lönenivåerna för lågavlönade kvinnor. 

”Grå” företag skapar ohälsa
Regeringen pekar ut två områden som kräver extra arbete när det gäller arbetsmiljö: ”halvskumma” företag och ohälsan bland yngre, uppger Elin Torp på Dagens Arbete.
Det var statssekreteraren Irene Wennemo som klev upp på scenen i Norra Latins skolaula i centrala Stockholm på arbetsmiljöriksdagen och hävdade att den fysiska arbetsmiljön går åt rätt håll. Äldre arbetskraft mår i dag bättre.
– Värst är det i yrken med kontaktytor. Läkare, präster, sjuksköterskor. Det är inte individen det är fel på, det är något i miljön, säger Irene Wennemo och uppger att regeringen sätter två problem i förgrunden: Ohälsan bland yngre och grå företag.
– Dessa är arbetsgivare som rör sig i gränslandet mellan vitt och svart. Där man använder dålig arbetsmiljö för att pressa priserna. De struntar inte bara i arbetsmiljön utan även i skatter och avgifter. Det blir en viktig utmaning att komma åt dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.