fredag 12 februari 2016

Mot 11 500 kronor i månaden varslas kabinpersonal på GEC-SAS






Enad klubb bakom strejkhot
Omkring 11 500 kronor i månaden för en heltidstjänst. Mer än så är kabinpersonalen på GEC, som flyger för SAS, inte garanterade. Hela personalen är beredd att gå ut i strejk om de inte får högre lön, skriver Linnea Andersson på Kollega.
I förra veckan varslade Unionen om strejk för kabinanställda på flygbolaget Global Employer Company (GEC) som flyger från Arlanda under SAS namn. Enligt anställda på företaget har GEC i flera månader lovat att teckna kollektivavtal men trots att Unionen sedan december i fjol förhandlat om avtal har man inte kunnat enas med arbetsgivaren. Nu slår facket och de anställda tillbaka och kräver anständiga lönevillkor, försäkringar och pensionsavsättningar.

Nästan 500 anställda på SSAB i fara
SSAB i Oxelösund och Borlänge, men även anläggningarna i Stockholm och Luleå kan tvingas varsla 465 anställda om avsked, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Företagsledningen har inlett förhandlingar med koncernfacket för att dra ned personalstyrkan. Bara under fjärde kvartalet blev förlusten en dryg miljard kronor, uppger SSAB-ledningen.
Denna gång är det främst tjänstemän, 265 som berörs av det drastiska beskedet medan 150 arbetare ska gå, enligt bolagets förslag till facket. De resterande 50 anställda gäller SSAB:s anläggningar i Finland.

”Efter lugnet kommer …”
Så rubricerar Lena Blomquist, Transportarbetarens redaktionschef Medlingsinstitutets årsrapport för 2015. ”Inte en enda strejk på förbundsnivå. Ingen lockout. 2015 går till historien som det fredligaste året på svensk arbetsmarknad sedan Medlingsinstitutet bildades”, skriver Blomquist.
Men hon höjer ett varningsfinger för att 2016 inte kommer att vara lika kyrkogårdslugnt som arbetsgivarsidan vill. ”I år kan det bli tuffare för medlarna: 476 avtal ut under 2016, och bland dem finns Transports alla 30 avtal”.

Nyanställda lärare utesluts från regeringens lönelyft
Regeringens satsning på höjda lärarlöner ska bara gå till redan anställda lärare. Pengarna får inte användas som lockbete vid nyanställningar, informerade regeringen i fredags förra veckan då den presenterade sitt förslag om höjda lärarlöner.
– Vi säger nu tydligt att pengarna inte får användas för nyrekrytering av lärare. Syftet är att premiera de yrkesskickliga lärare vi har i skolan och som har jobbat ett tag, sa högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) till Lärarnas tidning.
Enligt Hellmark baseras beslutet delvis på att lärarna har halkat efter i löneutvecklingen samt att
läraryrket ”inte är tillräckligt attraktivt”. Uttalandet måste ses som ett kraftigt underkännande av lärarfackens oförmåga att få upp lönerna för alla lärare.

Årliga lönekartläggningar återinförs
Regeringen vill återinföra årliga lönekartläggningar för alla arbetsgivare med minst tio anställda. Ett lagförslag har lämnats till lagrådet och ett riksdagsbeslut väntas komma under våren. Reglerna ska införas 1 januari 2017, uppger Ekot.
”Lönekartläggningar varje år är ett effektivt verktyg att använda för att komma åt osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män”, säger Alice Bah Kuhnke, MP, ansvarig för diskrimineringsfrågor i regeringen, till Ekot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.