lördag 23 november 2013

Inrikesnotiser vecka 48




Tusentals arbetsgivare försäkrar inte sina anställda

Trots att flera arbetsgivare avslöjades 2012 för att inte försäkra sina anställda, är det tusentals arbetsgivare som fortfarande inte har tecknat en arbetsskadeförsäkring för sina anställda. Det säger riksdagens utredningstjänst i en kontroll och som citerades av s-ledamoten Teres Lindberg i en debatt med Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M). Dagens Arbete, som gjorde avslöjandet förra året, skriver i en artikel att Svantesson rullar över ansvaret till att Arbetsförmedlingen ”ser till att varje person som via Arbetsförmedlingen får det här lönebidraget också ska vara skyddad”.

AD-dom (1) Barnskötare fick 150 000 i skadestånd

Att skolka från arbetsdomstolens muntliga förhandlingar kan stå en arbetsgivare dyrt. Så blev fallet när en representant för ett förskoleföretag i Skärholmen inte dök upp. Det hade avskedat en barnskötare och denne, med stöd av Kommunal, stämde företaget för avskedandet ansågs vara oskäligt. Nu får barnskötaren 150 000 kronor i skadestånd, skriver Kommunalarbetaren.

AD-dom (2) 25 000 kronor i skadestånd

– Bolaget har slingrat sig fram och tillbaka och gjort allt det kunnat för att djävlas med medlemmarna. Så det var roligt att AD gick på vår linje, säger till Sekotidningen Annett Olofsson på LO-TCO rättskydd som företrätt medlemmarna och Seko i förhandlingarna.
Det handlar om en segdragen lönetvist för fyra Sekomedlemmar som Arbetsdomstolen tilldömde ett skadestånd på 25.000 kronor vardera. Samtidigt begärde Olofsson bolaget i konkurs. Bakgrunden är att de fyra anställda på Rederi AB Wermdö fick felaktiga löner under åtta månader. Trots en överenskommelse gjorde företaget allt för att sabotera denna varför de fyra anlitade Seko som startade processen. Men nu har bolaget bytt namn och ägnar sin inte längre åt rederiverksamhet.
– Då får i alla fall medlemmarna sina lönefordringar genom den statliga lönegarantin. Hur det blir med skadestånden och rättegångskostnaderna beror på om man hittar några pengar i bolaget, kommenterar LO-juristen. 

Uteblivna måltidsuppehåll kan kosta kvarts miljon

Arbetsmiljöverket har tröttnat och begär nu att förvaltningsrätten dömer ut vite av ambulansverksamheten i Göteborg, skriver Vårdfokus. Vårdförbundets skyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhusets ambulansverksamhet i Göteborg skickade in 22 avvikelserapporter till Arbetsmiljöverket. I ett fall hade det gått över sju timmar innan personalen fick rast eller måltidsuppehåll och i åtminstone 18 av dem hade det gått över fem timmar. Därför begär Arbetsmiljöverket nu att förvaltningsrätten dömer ut vitet på 250.000 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.