söndag 6 juli 2014

Inrikes Vecka 28



Bärplockarnas kollektivavtal

Ett nytt avtal för utländska bärplockare har tagits fram, konstaterar Arbetet. Kommunalarbetareförbundet hoppas att villkoren för de thailändska bärplockarna som kommer till Sverige i år ska bli bättre. I avtalet anges en månadslön på 19 300 som är på samma nivå som i bemanningsavtalet. Teoretiskt ska lönen betalas ut oavsett hur mycket bärplockarna plockar men i praktiken kommer ackordslöner att finnas kvar, menar bedömare med insyn i branschen.
– Vi tycker att vi tagit ett steg till nu. Vi har tagit fram ett helt nytt kollektivavtal som är anpassat till utländska bärplockare, säger Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande.
Förra året hade Kommunal slutit ett avtal med det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise. Flera plockare fick ändå inte ut lönen vilket ledde till stora protester. Det blev också ett rättsligt efterspel i både Thailand och Sverige som delvis ännu pågår.

OECD: löneklyftor här för att stanna

Klyftorna mellan rika och fattiga kommer att fortsätta växa i takt med att de mest kvalificerade gynnas av teknikutvecklingen, visar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i en ny studie, som citeras av TT.
De senaste 20 åren har skillnaden mellan hög- och låginkomsttagare vuxit i de 34 OECD-länderna. Inkomsterna för dem med högst lön ökade i genomsnitt 0,6 procent mer varje år, än för dem med lägst lön, konstaterar rapporten. Med den takten kommer OECD-länderna 2060 att ha ett lönegap i paritet med USA, ett av världens mest ojämlika länder.

Handels fortsätter växa

Enligt Lars-Anders Häggström, avgående ordförande för Handels, konstaterar att till skillnad från många andra LO-förbund ökar Handels. I år har förbundet fått ett tillskott på 2 600 fler och har nu totalt är över 154 200 medlemmar.

Mäns yrken värderas högre

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar inte samtidigt som kvinnor i allt större utsträckning har osäkra anställningar. Det framgår av SCB:s lathund om jämställdhet: På tal om kvinnor och män, skriver Arbetet som citerar utredningen.
Lathunden  har kommit ut varje år sedan 1984. Av årets upplaga framgår att kvinnors inkomst är 86 procent av männens och det har den varit vid de tre senaste mätningarna. I mitten på 90-talet hade kvinnor en inkomst som var 84 procent av männens och under några år runt år 2000 sjönk kvinnors lön i förhållande till männens.
– Det här är ingen utveckling. Mansdominerade yrken värderas högre samtidigt som männen tjänar mer än kvinnorna i de flesta yrken, säger Lena Bernhardtz på SCB.
Hon är en av två författare till jämställdhetsrapporten som spänner över hälsa, utbildning, tidsanvändning, omsorg, förvärvsarbete, lön, inkomst, kriminalitet samt inflytande och makt.
– Jag tycker det viktigaste är ekonomisk självständighet för jämställdheten och för livskvaliteten, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.