fredag 24 juli 2015

Skyddsombud drogtestades efter hennes anmälan till Arbetsmiljöverket

Försäkringskassan i Gävle, en arbetsplats med en tungt belastad personal där skyddsombudet drogtestas när hon påpekar bristerna i arbetsmiljö och arbetsorganistion.





Skyddsombud drogtestades efter hennes anmälan till Arbetsmiljöverket
Skyddsombudet Irre del Barba som arbetar på Försäkringskassans kundcenter i Gävle sa en dag stopp! Hon anmälde kassan till Arbetsmiljöverket och vädjade om assistens för att komma tillrätta med den höga arbetsbelastningen, och det återkommande beordrade övertidsarbetet. Dagen efter kallades hon in till sin chef som ville skicka Irre del Barba till företagshälsovården för att göra en drogtest, skriver Arbetets reporter Malin Wernström som har intervjuat det stridbara skyddsombudet.
– Jag blev förvånad, och frågade varför. De svarade att en av mina chefer hört mig säga att jag kände mig bakfull, säger hon.
Hennes chef uppgav att de ville att hon skulle ta ett utandningstest för att se om hon var alkoholpåverkad. Skyddsombudet gick med på provet men markerade att hon såg det som en kränkande reprimand för hennes arbetsmiljöarbete på Försäkringskassan. Men företagshälsovården var stängd och i stället togs ett blodprov på en vårdcentral vilket visade sig vara negativt.
– Om det här är ett sätt att försöka tysta mig som skyddsombud, att försöka skrämma mig för att jag följt gällande regler och lagar, så hoppas jag att de förstår att jag inte kommer att kunna tystas. Det är inte bara mig de kränker. Det är samtliga medarbetare inom Försäkringskassan, säger den stridbara Irre del Barba i en kommentar.
Nu stämmer hon Försäkringskassan för kränkning av förtroendeman, kränkning av skyddsombud och kränkning av föreningsrätten.
Elisabeth Hultgren som är chef för Försäkringskassans kundcenter i Gävle vill inte uttala sig till Arbetet som hon säger i ” enskilda personalärenden”.
Statstjänstemännens sektionsordförande för Gävleborg, Uppsala och Dalarna Peter Karlsson är upprörd.
– När jag hörde det här blev jag oerhört förvånad. Jag ser det också som ett sätt att tysta skyddsombudet. Arbetsgivaren har gått helt över, säger han.
Hundratals räddade av asbestförbud
Nu visar en ny forskningsstudie från Umeå universitet att asbestförbudet från början av 1980-talet har räddat många liv, bland dem hundratals byggnadsarbetare. Enligt studien hindrar förbudet varje år 24 fall av dödlig lungsäcks- och lungcancer, skriver Arbetet som citerar Dagens Arbete och TT.
– Effekten av det förebyggande arbetet mot asbest kommer nu, med 30 års fördröjning. Det visar att det kan ta tid att se effekterna av ett förbud mot ett hälsofarligt material som asbest, säger Magnus Svartengren, överläkare vid Arbetsmiljöverket.
Det var under 1970-talet som många inom byggbranschen började drabbas av allvarliga tumörsjukdomar som orsakats av asbest i lungorna. De hade andats in asbestfibrerna som spreds via byggdamm. Särskilt drabbade av cancertumörer var rörmokare och isolerare.
Forskningsinstitutet Collegium Ramazzini uppger att 100 000 människor dör varje år på grund av asbest. Och trots att förbudet i Sverige har varit i kraft i 30 år, insjuknar fortfarande över 100 människor om året i mesoteliom, en cancerform som orsakas av asbestexponering, skriver Dagens Arbete. I hela världen är det fortfarande bara drygt 50 länder som förbjudit asbest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.