måndag 6 juli 2015

Danska AD ger facket rätt att strejka mot Ryanair





Danska AD ger facket rätt att strejka mot Ryanair
I förra veckan fastställde arbetsdomstolen i Danmark att Flyvebranchens Personale Union, FPU, har rätt att gå ut i konflikt med Ryanair om deras bas på Kastrup. Beslutet har bordlagts två gånger sedan basen öppnade i mars. Men nu är det grönt ljus för stridsåtgärder mot Raynair. FPU organiserar bland andra flygplatsmekaniker och bagagehanterare, vilket gör att även om Ryanair skulle använda kabinpersonal anställda i andra länder skulle de få svårt att starta och landa på Kastrup. Fackförbundet kommer inte att varsla om konflikt omedelbart, utan ge det irländska flygbolaget två-tre veckor på sig att förhandla om kollektivavtal, uppger Arbetsvärlden på sin webbplats.
– Det är en stor lättnad. För det har bokstavligt talat varit fråga om ett angrepp på den danska modellen. Med Arbejdsrettens dom kan vi nu lagligt skydda danska löntagare och det är en stor seger, säger FPU:s ordförande Thilde Waast på förbundets webbplats.
Fler mår dåligt på jobbet
Arbetssjukdomarna fortsätter att öka, i första hand orsakade av psykosociala problem. Dödsolyckorna har också ökat något. Samtidigt minskar antalet arbetsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets genomgång av anmälda arbetsskador under 2014, skriver Fastighetsfolket innan semesteruppehållet.
För första gången är sociala och organisatoriska faktorer den vanligaste orsaken till kvinnors arbetssjukdomar. Det behöver arbetsgivarna ta på största allvar, säger Ann Ponton Klevestedt på Arbetsmiljöverket.
40 procent av de anmälda arbetssjukdomarna har orsakats av belastningsfaktorer och andelen är högre bland män än bland kvinnor. Belastningsfaktorer är en sammanfattande benämning för tunga lyft eller arbetsställningar och rörelser som är ensidiga och ansträngande.
”Klart vi vill se krav på kollektivavtal”
Socialdemokraterna säger ja till krav på kollektivavtal vid bidragsjobb. Dessutom ska regeringen bjuda in parterna för en diskussion om hur utnyttjandet kan minskas. Handels seminarium i Almedalen bjöd på besked, berättar Handelsnytt som var där.
I dag arrangerade Handels ett seminarium utifrån sin nya rapport om hur arbetsmarknadspolitiska åtgärder påverkar de som jobbar inom handeln. Rapporten visar att var tionde i branschen har bidragsjobb, såsom praktik, nystartsjobb och fas 3.
Facket menar att oseriösa arbetsgivare utnyttjar systemet för att få gratis arbetskraft. Många bidragsjobb finns på arbetsplatser utan kollektivavtal. Trots att facket avråder placerar arbetsförmedlingen personer där ändå.
Fler startar eget
Egenföretagare är den grupp som ökar mest bland Unionens medlemmar. Och allt fler tjänstemän startar eget när de blir uppsagda från en anställning. Bland kvinnor som haft kontakt med Trygghetsrådet är siffran rekordhög, menar Kollega.
Andelen kvinnor som startar eget företag med stöd av Trygghetsrådet (TRR) har ökat med 28 procent de senaste åren. Det är den högsta noteringen av företagande bland kvinnor sedan TRR började mäta 1980. Då var andelen kvinnliga egenföretagare 21 procent jämfört med perioden 2010 till 2012 då siffran var 36 procent, en ökning med 71 procent. Att anställningsformerna förändras syns inte minst i Unionens medlemsgrupper där egenföretagarmedlemmar ökar mest. I januari i år hade Unionen 7 660 egenföretagarmedlemmar och förbundet ser en fortsatt uppåtgående trend.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.