torsdag 30 mars 2017

Arbetararistokrati eller del av mervärdet?

Den kontinuerliga driften dygnet runt året runt ska också betalas, menar Pappersarbetareförbundet som har tecknat kollektivavtal för sina medlemmar som tar tillbaka delar av det mervärde som arbetarna skapar i produktionen. Men ägarna bakom den monopoliserade pappers- och massaindustrin i Sverige svälter knappast. På bilden Holmens Bruk.


Arbetararistokrati eller del av mervärdet?

 

Av Dick Emanuelsson

Pappers medlemmar ligger i topp i en löneliga som i ett fall nästan tangerar 100 000-kronorsstrecket. I den statistik som Dagens Arbete har utarbetat på Pappersarbetarförbundets medlemmar visar den att 577 pappersarbetare tjänade över 50 000 kronor brutto i månaden i oktober i fjol.

145 av medlemmarna fick mer än 60 000 kronor och sju av dessa tjänade över 80 000 kronor. Den enskilt högsta lönen fanns på Billerud Korsnäs Karlsborg, 95 845 kronor.

Frågan inställer sig om det är det en gryende arbetararistokrati som dokumenterats eller tar förbundet i förhandlingarna tillbaka en del av det mervärde dessa arbetare producerar?

Skiftarbetets gissel

I början av 1991 gjorde jag ett reportage för Flamman på Iggesunds pappersbruk. Jag gick med ett nattskift från klockan 22.00-06.00. Halv 7 på morgon tog jag Sundsvalltåget tillbaka till Stockholm och somnade in direkt i kupén till det monotona lunkandet från de där gamla fridfulla tågen. Jag vaknade fyra timmar senare av att tågvärden stod och skakade liv i mig i en nedsläckt tågvagn på Stockholm Central och sa att ”nu får du vakna”! Kroppen var rejält mör och tanken som slog mig var hur en människa, dag efter dag, kunde arbeta skift.

Statistiken som Dagens Arbete redovisar baserar sig på de samlade lönerna, det vill säga med alla de tillägg för skift, ob och övriga ekonomiska ersättningar som förbundet förhandlar om. Pappers är det förbund som har förhandlat sig till de högsta ersättningarna av LO-förbunden och därmed blir löneläget så klart högre än i ett ordinärt industriförbund. I klartext har man lyckats att tillkämpa sig en större del av det mervärde som skapas av pappersarbetaren i produktionen än i de övriga förbunden. Här lyser ”Märket” med sin frånvaro.

70 procent i skiftarbete

Snittlönen i Pappers ligger på 28 348 kronor, UTAN tillägg medan med tillägg uppgår den till 35 210 kronor.

– Vi ska komma ihåg att 70 procent av våra medlemmar faktisk jobbar skift, säger Pontus Georgsson, avtalsansvarig i Pappers. Nätter, helger och storhelger. Året om.

Pappers har också ett av de högsta övertidsuttagen inom LO och Georgsson säger att i den gråzon som uppstår vid pappersbruk med kontinuerlig drift, ”blir det en del undantag från arbetstidsreglerna”. Därmed större risk för arbetsolyckor.  I dag kan en anställd på Pappers område göra 50 timmars övertid på en månad.

Pappers kräver därför i årets avtalsrörelse att inga skift får pågå längre än 13 timmar och max 70 timmars arbetsvecka i en bransch där ingen arbetare kan vägra övertid när arbetsgivaren påbjuder det.

– Dessutom kan vi inte enligt avtalet gå hem innan vi blir avlösta. Om vi då vill motverka slimmad bemanning, ökad övertid och långa arbetspass, ja då måste vi se till att begränsa arbetstiden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.