fredag 7 mars 2014

Inrikes vecka 11: “Efter 15:53 jobbar kvinnor gratis”“Efter 15:53 jobbar kvinnor gratis”

Det skrev Dagens Arbete förra veckan inför 8 mars och instämde samtidigt med “Dags för lön hela dagen”, den samlande parollen på internationella kvinnodagen.
– Vi kräver att de politiska partierna inför valet konkret visar hur de tänker motverka värdediskriminering och ojämställda löner, sa Johanna Dahlin till DA. Hon är organisationssekreterare i Sveriges kvinnolobby som startat 15:53-rörelsen, dit politiska partier, fackförbund och andra organisationer anslutit sig i stor mängd.
15:53-rörelsen kräver att ett jämnare uttag av föräldraledigheten ska stimuleras och att kvinnor och män ges samma rätt och möjlighet till heltidsarbete. Företag bör också vara skyldiga att genomföra lönekartläggningar varje år istället för vart tredje.
Den 12-15 juni genomförs i Malmö ett Nordiskt Forum för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Arrangörerna hoppas att 15 000 deltagare tillsammans ska sätta agendan för framtiden i lönefrågan och i alla andra jämställdhetsfrågor.

Sjätte dödsolyckan på Citybanan

En 26-årig anställd avled natten mellan torsdag till fredag förra veckan vid järnvägsområdet vid Tomteboda i norra Stockholm.
– Sex dödsolyckor på ett statligt finansierat projekt är alldeles för mycket. En dödsolycka är alldeles för mycket, säger Christian Lönnström, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket riktade massiv kritik mot projektet efter en dödsolycka i somras.
– Citybanan och Trafikverket måste se över sin organisation och strama upp sitt säkerhetsarbete. Vi har inte sett någon större förbättring sedan dess. Det här tyder inte på att så skett, säger Christian Lönnström.

Kommunal stämmer Arriva

Företaget Arriva ville inte ha ett huvudskyddsombud som försvarar rätten till en arbetsmiljö värd namnet för de anställda. Därför utsattes Reza Forghani för ett systematiskt ifrågasättande av hans roll på arbetsplatsen så till den milda grad att han sjukskrevs, berättar Kommunalarbetaren. Förbundet går nu till AD och stämmer Arriva för att huvudskyddsombudet Reza Forghani vid Råstagaraget hindrades att utföra sitt uppdrag. Den unika situationen hade uppstått att Arriva krävde att Kommunal skulle avsätta han som huvudskyddsombud. Men det handlade inte bara om Forghani utan den fackliga verksamheten i stort. Varken lagar och avtal om medbestämmande och arbetsmiljö respekterades av företaget.
Forghani kallade på Arbetsmiljöverket för att göra en inspektion av arbetsmiljön. Och Arbetsmiljöverket gav honom rätt. Arriva hotades med böter om rutinerna för arbetsmiljöarbetet inte förbättrades.
– Domen i Arbetsdomstolen kommer att bli viktig för alla fackligt förtroendevalda inom alla branscher, säger Forghani säger han till KA.
I stämningen till Arbetsdomstolen kräver Kommunal skadestånd till Reza Forghani på 300 000 kronor och lika mycket i skadestånd till förbundet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.