fredag 23 oktober 2015

Vad kokar de ihop på Säpo i avtalsrörelsen?

Avtalsrörelsen på Säpo verkar vara lika hemlig och "individuell" som agenternas arbete. Men varför skräms de av att prata med nedanstående reporter?

Vad kokar de ihop på Säpo i avtalsrörelsen? Och varför vägrar de en intervju?

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2015-10-28 / Avtalsrörelsen börjar så sakta att rulla igång. Så också inom Polisförbundet som på sin webbsida utbrister; ”Polisförbundet kommer att behöva slåss. Polisförbundet laddar nu för konflikt”.

Inte bara de reguljära poliserna är intresserade av värdiga löne- och arbetsvillkor. Även den svenska säkerhetspolisens agenter är på språng, skriver Polistidningen som har intervjuat Mikael Sjöstedt, vice ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säpo.
Förbundet organiserar 470 agenter på Säpo. Det är intressant för det är första gången jag ser en siffra på antalet agenter inom säkerhetspolisen, som förmodligen är högre eftersom det bara handlar om agenter som är fackligt anslutna. Siffran är förmodligen mycket intressant för Lede Fi.

Enligt Sjöstedt har säkerhetspolisen satt lönerna individuellt i så kallade lönesättande samtal sedan snart tio år. Men enligt säpoagenternas vice facklige chef är det ett 20-tal medlemmar som inte är nöjda med de individsatta löneförhandlingarna utan har bett förbundet att ta över förhandlingarna.


Kontroll av reportern (?) och förhör med EU-parlamentariker
Denne reporter ville känna Sjöstedt närmare på pulsen och bland annat fråga honom vad för slags lönekrav och arbetsförhållanden för agenterna på Säpo. Vi ringde upp presschefen Emma Wallrupp förra fredagen för att komma i kontakt med Sjöstedt. Hon ville först ha min personbiografi via e-post och lovade sedan att skicka mig telefonnumret. Det var i fredags. Trots e-post under helgen och tidigt på måndagen samt ytterligare ett telefonsamtal på måndagsmorgonen med Wallrupp, med löfte om intervjun med Sjöstedt, har förbundets presschef ännu inte hört av sig.

Jens Holm
För några år sedan kallades dåvarande ledamoten i EU-parlamentet för vänsterpartiet, Jens Holm, in till Säpo. Han hade bland annat tagit upp brotten mot de mänskliga rättigheterna i Colombia i EU-parlamentet och i Sverige. Även 3-4 politiska colombianska flyktingar i Sverige kallades till förhör. Där ställdes de inför frågan om de kände Dick Emanuelsson och vad de ansåg om honom.
Det är intressant, för säpoförhöret sammanföll i tiden med den förföljelse som jag utsattes för i Colombia, där jag var ackrediterad som reporter sedan år 2000.

Den hemliga politiska polisen DAS hade mig under uppsikt sedan 2004 och under hela 2005, ett år där mordhoten nattetid via telefonen var permanent. Bevakningen och förföljelsen resulterade i en personakt hos DAS på 476 A4-sidor som åklagarämbetets detektiver beslagtog när det i februari 2009 de gjorde ett tillslag på DAS´ högkvarter i Bogota.
Bakgrunden till att åklagarna gjorde razzian var läckor om att DAS överlämnade listor till de paramilitära dödsskvadronerna som i sin tur mördade många på dessa listor. DAS-chefen Jorge Noguera dömdes 2013 till 25 års fängelse efter att han sågs som ansvarig för minst mordet på en universitetsprofessor.

Nio års fängelse
Carlos Alberto Arzayús, chef för det olagliga kontraspionaget ”DAS-G3”, som bland annat ansvarade för kontrollen ocvh bevakningen av min ringa person under de fem år jag bevakade Colombia från Bogota, fick nio års fängelse efter att han lade papperna på bordet.
Vicechefen för den hemliga politiska polisens DAS´s olagliga kontraspionage, Carlos Alberto Arzayús, lade papprena på bordet redan 2009 då DAS avslöjades för att spionera och avlyssna bland annat journalister som den svenske Dick Emanuelsson.


I Colombia mördas kritiska journalister som arbetar efter ”Journalistikens ABC”. Vi var sex kritiska journalister som utsattes för 19 hemliga DAS-agenters skuggning och avlyssning av alla våra kommunikationer.
En av de sex var denne skrivare som svenska Säpo tydligen inte anser är ”rumsren” ens för att göra en oskyldig artikel om säpoagenternas lönekrav och arbetsvillkor i årets avtalsrörelse.
Den colombianska statsterrorismens hemliga politiska polis har uppenbarligen förgreningar eller utbyte av information med svenska Säpo.
Eller vad säger du, Anna Wallrupp?

Läs mer:

Nio års fängelse för colombiansk underrättelsechef som förföljde svensk journalist


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.