fredag 21 oktober 2016

Ännu en avtalsrörelse (2017) med ”märket” som kompass

Karl-Petter Thorwaldsson är så uppskattad på det årliga nyliberala toppmötet i Davos att han inbjöds av världens ledare och 2500 direktörer för att berätta om hur den statliga inkomstpolitiken klavbinder svensk arbetarklass vid "märket", det senaste slutade på 2,2%. Under tiden slår bolagsvinsterna och aktieutdelningarna alla rekord. Så enkel är "Modellen".
Ännu en avtalsrörelse med ”märket” som kompass

Av Dick Emanuelsson
 
LO:s representantskap beslutade förra veckan enhälligt att samordna sina förhandlingar i avtalsrörelsen 2017. Den så kallade industrinormen ska också nästa år vara ”märket” för avtalsförhandlingarna.

Kenneth Grampe, Transports avd. 46
– Det är statlig inkomstpolitik på högsta nivå och den blockerar all lönekamp. Vill du ha en ökade kronor på ett område så ska det dras av på ”märket”, sammanfattar Kenneth Grampe, ombudsman på Transports flygavdelning avdelning 46 i Stockholm, i en kommentar till Flamman.

Grampe, som precis har avslutat förhandlingarna för 2016 års avtalsrörelse för flygteknikerna, är riktigt pessimistisk över framtiden. Han fnyser resignerat när Flamman frågar om det var emblematiskt att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson var en av fyra fackliga ledare i världen som bjöds in till det ekonomiska toppmötet i Davos? Där samlades världens ledare och 2500 direktörer som fick höra när LO-ledaren förklarade den svenska modellen. Thorwaldsson tolkade inbjudan som att ”svensk lönepolitik är en succé”.

– Det är för sorgligt.

Statlig inkomstpolitik

De 14 LO-förbunden är överens om att gå fram i samordnade förhandlingar om lön i procent och krontal som sätts efter industrins konkurrenskraft. Målet är ett ettårsavtal. Övriga frågor, som exempelvis anställningsskyddet, rätten till heltid, minskad användning av visstider och bemanning, ska utredas i en gemensam arbetsgrupp.

Är det fortsatt statlig inkomstpolitik?

– Ja, absolut! Nu kan vi inte som tidigare förhandla med en kravlista som överlämnas till motparten. Rekommendationen är att listan bara ska innehålla fyra punkter. Allt annat hänvisas till arbetsgrupper. Den lokala löneglidningen existerar inte längre i de flesta förbund. Därför ville Almega införa fast lön för Byggnads som har ackord och kan förbättra sina löner lokalt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.