söndag 24 maj 2015

Storförluster för långtidssjukskrivna utan avtal

Ett kollektivavtal är inte bara en självklarhet som den bästa försäkringen mot hänsynslösa arbetsgivare. Det är också en garanti för att inte drabbas av en ekonomisk katastrof vid en långtidssjukdom.




Storförluster för långtidssjukskrivna utan avtal

Av Dick Emanuelsson


Allt fler sjukskrivna är sjukskrivna allt längre. Samtidigt visar en ny rapport att långtidssjukskrivna anställda utan kollektivavtal är arbetsmarknadens stora förlorare, säger Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman till Flamman.

– Sjuktalet är tillbaka på samma nivå som då regeringen skärpte reglerna 2008, och det ökar. De anställda utan kollektivavtal får minst 1 900 kronor mindre per månad än kollektivavtalsanslutna anställda med samma lön, säger. Skillnaden ökar med inkomsten. Vid en månadsinkomst på 40.000 kronor vidgas gapet till 13.600 kronor per månad.

En halv miljon anställda utan kollektivavtal

 

Den första delrapporten från Folksams undersökning Välfärdstendens 2015 presenterades förra veckan. Hälften av de anställda i Sverige har ingen aning om konsekvenser av att vad avsaknaden av ett kollektivavtal kan innebära vid en långtidssjukskrivning.

– En anställd som blir långtidssjuk riskerar att förlora mer än en tredjedel av sin inkomst om företaget saknar kollektivavtal. Utan kompletterande försäkring motsvarar i bästa fall ersättningen 61 procent av lönen. Finns kollektivavtal stiger ersättningsnivån till mellan 71 och 74 procent av lönen.

Idag saknar omkring en halv miljon löntagare kollektivavtalade försäkringsförmåner, uppger Svärdman.

– Framför allt i storstäderna och i servicebranschen slarvas det med kollektivavtalen, säger Håkan Svärdman.

Fackligt medlemsras

 

På det ska vi också lägga in medlemsraset bland de svenska facken. Mellan 2006-2008, då den högerledda regeringen kraftigt höjde a-kasseavgifterna och reducerade skatteavdraget med 25 procent för fackavgiften, förlorade fackförbunden 245.000 medlemmar. För Folksam, som är arbetarklassens främsta försäkringsorganisation, var det då ett hårt slag som det medlemsägda bolaget i dag har hämtat sig ifrån.

– Människor har blivit sjukare trots sjukförsäkringens restriktiva villkor. Det krävs ett mera omfattande förebyggande arbetsmiljöarbete och tidiga rehabiliteringsinsatser för att vända ner kurvorna, understryker Svärdman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.