söndag 9 augusti 2015

Frankrikes arbetare utnyttjar semestern

Ett alternativ för Frankrikes arbetare är att nudista i Franska Cap d'Agde vid Medelhavet.




Frankrikes arbetare utnyttjar semestern
Av Dick Emanuelsson
Nyss tillbaka på jobbet med känslan av att semestern var för kort? I så fall sticker du ut i mängden. Heltidsanställda i de flesta länder, inklusive Sverige, tar faktiskt inte ut all semester de har rätt till. Bäst på att unna sig ledighet är fransmännen, skriver Kollega som en eftertanke i slutet av semesterperioden. I en global Ipsosundersökning har man frågat anställda i 24 i-länder hur stor del av semestern de väljer att ta ut. Så här ser Tio i Topp-listan ut:
1. Japan – 33 procent av de heltidsanställda tar ut all sin tilldelade semester och jobbar i genomsnitt 1 714 timmar per år. 16 nationella helgdagar.
 
2. Australien – 47 procent tar ut hela semestern. Jobbar 1 690 timmar per år. Åtta lediga helgdagar. 
 
3. Sydafrika – 47 procent. (Rätt att ta ut 21 totalt). Tolv helgdagar. 
 
4. Sydkorea – 53 procent. (Rätt till 19 dagar). 15 helgdagar. 
 
5. USA – 57 procent. (Finns ingen gräns för hur många dagar en arbetsgivare måste erbjuda men snittet är 15 dagar per år). Tio nationella helgdagar. Jobbar i snitt 1 768 h/år. 
 
6. Kanada – 58 procent tar ut hela sin semester. Nio helgdagar. Jobbar i snitt 1 699 h/år. 
 
7. Brasilien – 59 procent. (Rätt till 30 dagar betald semester). Elva helgdagar. 
 
8. Indien – 59 procent tar ut all sin semester. (Rätt till tolv dagar). 16 helgdagar. 
 
9. Sverige – 63 procent av heltidsanställda tar ut samtliga semesterdagar. Vi har elva helgdagar och arbetar ungefär 1 610 timmar per år. 
 
10. Kina – 65 procent plockar ut all semester. (Rätt till totalt tio dagar plus elva helgdagar.)
 
Ömma punkter för hotellstädare 
Nio av tio hotellstädare har ont i ryggen, axlarna och armarna. Det visar en enkät som Hotell- och restaurangfacket har gjort, uppger Hotellrevyns Anna Hjorth.
Fastighetsfolket har vid upprepade tillfällen undersökt arbetsmiljön för sina medlemmar som nu sammanfaller Hotell- och restaurangfackets. En majoritet av hotellstädarna som är anslutna till Fastighetsarbetarförbundet har fysiska besvär och äter smärtstillande och antiflammatoriska medel som är förödande för magen. I HRF:s enkät, som över 300 personer har svarat på, visade att över 90 procent upplever problem med stelhet och smärta i främst axlarna.

Homofobisk arbetsgivare avslöjad med dold kamera 
Olle var bäst meriterad och hade klart mer arbetserfarenhet. Men det blev Konrad, som i anställningsintervjun framstod som slö och slafsig, helt utan ambitioner och erfarenhet som fick jobbet. I slutet av intervjun uppgav nämligen Olle att han var gay.
Anställningsintervju spelades in med dold kamera och Olle och Konrad hade kontrakterats av Stockholm Panda, som utför sociala experiment som filmas och läggs ut på nätet. Panda hade tipsats av en kille som hävdade att han fått sparken på grund av att han var homosexuell. Och de två anställningsintervjuerna visar hur homosexuella fortfarande diskrimineras på arbetsmarknaden, berättar Kollega. 
– Det här är ett av de viktigaste klippen vi någonsin gjort, skriver Stockholm Panda på sin Facebooksida.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.