måndag 17 augusti 2015

Unionen rikare än Svenskt Näringsliv

Det verkar inte handla om klasskamp längre för facket.




Unionen rikare än Svenskt Näringsliv

Av Dick Emanuelsson
 
Det skriver Unionsorganet Kollega på sin webbplats. Det konstaterar att Unionen med sin förmögenhet på 16,7 miljarder kronor är Sveriges rikaste fackförbund. Men inte bara det, Unionen har dessutom mer pengar än hela arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Orsaken till denna, förmodligen unika situation i världsmåttstock, är att Unionen har varit mer framgångsrika än något annat fackförbund i att spela på kapitalets egen hemmaplan: Börsen. ”Tack vare stigande börskurser har samtliga av de största fackförbunden ökat sin förmögenhet de senaste tre åren. En del av dem med över 30 procent”, skriver Kollega som citerar LO-organet Arbetet. Inför den kommande avtalsrörelsen har Arbetet gått igenom de största fackförbundens och de största arbetsgivarorganisationernas ekonomiska läge. Fackförbunden borde vid denna observation vara mer stridsberedda än någonsin, framför allt med tanke på att den lokala löneglidningen under det första halvåret har varit praktiskt taget noll, något som har förvånat alla, inklusive arbetsgivarepresenterna och bankernas egna analytiker.


– Vår utgångspunkt i avtalsrörelsen är alltid att komma överens utan konflikt. Men självklart är det viktigt att omvärlden vet om att Unionen har finansiella muskler att ta till om det skulle bli nödvändigt, säger Hanna Brandt González, Unionens kanslichef, till tidningen Arbetet.


TCO: Inte fler jobb av att ändra i Las

Moderaterna föreslog förra veckan på DN-Debatt en ny tidsbegränsad anställningsform för att få in lågutbildade unga och utrikesfödda på arbetsmarknaden. En av dessa är att försämra LAS, Lagen om Anställningsskydd. Tjänstemännens Centralorganisation TCO slår ifrån och säger att förändringar i anställningsskyddet inte kommer leda till fler jobb.

TTIP: EU-parlamentet röstade för, Europafacket fortsatt skeptiskt

I juli klubbade parlamentet sina rekommendationer för vidare TTIP-förhandlingar. Det impopulära investeringsskyddet ska skrivas om. Men Europafacket är fortsatt kritiskt, skriver Arbetsvärlden.

EU lägger efter sommarens turer in en högre växel i förhandlingarna med USA om frihandelsavtalet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership. En knäckfråga är investeringsskyddet ISDS, Investor-State Dispute Settlement.

ISDS är en tvistlösningsmekanism som ofta ingår i internationella handelsavtal. Det är enkelt beskrivet en internationell skiljedomstol (med skiljedomare som utses från fall till fall) där företag kan stämma stater för att politiska beslut påverkat företagets möjlighet att göra vinst i landet. Som exempel kan nämnas att Vattenfall nu stämmer Tyskland på många miljarder för deras planerade avveckling av kärnkraft.

ISDS finns idag i över 3 000 avtal världen över, bland annat i handelsavtal mellan Sverige och Kina. Svenska staten har dock aldrig varit föremål för stämning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.