lördag 22 augusti 2015

Fick sparken när hon gick till facket


Fick sparken när hon gick till facket

Av Dick Emanuelsson

En kvinnligt anställd på en av Stockholms många klädbutiker fick sparken när hon sa att hon skulle gå till facket. Bakgrunden är att en låda med kläder hade försvunnit och ägaren krävde att de tre anställda skulle arbeta gratis för att kompensera förlusterna.

– Den här personen hade arbetat många år i butiken utan några som helst problem. Hon var mycket omhuldad som en bra försäljare. Men när kvinnan inte gick med på att arbeta gratis och sa att hon skulle gå till facket, fick hon sparken. Stölden, som inte gick att styrka på något sätt, kom i bakgrunden.

Det säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättsskydd till Flamman.

Kvinnan fick bära hundhuvudet för förlusten av klädlådan?

– Så kan man säga, ja.

En kollektiv bestraffning?

– Det blev aldrig någon kollektiv bestraffning. Lådan låg så att både kunder och anställda skulle kunna ta med sig den. Det är förmodligen en kund som har snott lådan. Men den kvinnligt anställde ansågs som särskild ”förrädisk” för att hon kontaktade facket. Det är därför Handels nu anmäler butiken för föreningsrättskränkning och brott mot Lagen om anställningsskydd, Las, det är det allvarligaste i det här fallet.

Var kvinnan den enda fackligt organiserade av de tre?

        Ja.
         
Skadestånd

Handels har stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD där Villner är ombud för kvinnan och representerar Handels.

Hur mycket kräver ni i skadestånd?

– Vid godtyckligt avsked bruka vi kräva 150.000 kronor. Men föreningskränkning är allvarligare och det handlar om flera hundra tusen kronor, plus löneförluster. Det blir mycket pengar vi yrkar på.

Villner beräknar att målet kommer upp i slutet av september eller oktober månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.