fredag 21 oktober 2016

Sista avtalen klara för Avtal 2016





Löneavtal klart för flygteknikerna
Efter två dagars förhandlingar fick flygteknikerna i förra veckan ett nytt avtal. Parterna enades om en ettårig uppgörelse som ger 2,2 procent på utgående lön, uppger Jan Lindkvist på Transportarbetaren.
– Just utgående lön är viktigt. Flygteknikerna har ofta personliga tillägg som ger betydligt mer än tarifflönen, säger Transports förhandlare Peter Winsten.
Transport organiserar markpersonal inom flyget. Lastare och mekaniker fick nya avtal för två veckor sedan, kvar var bara teknikerna. Flygteknikernas nya avtal gäller under perioden den 1 november 2016 till den 31 oktober 2017.
Nytt avtal för Samhallanställda
LO-förbunden och Almega Samhallförbundet har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för 20.000 anställda inom Samhall AB. För facket kan nya regleringar kring utvecklingsanställningar räknas som en framgång.
– Det har suttit långt inne, men nu känner vi oss nöjda eftersom vi fått till flera regleringar när det gäller utvecklingsanställningarna, säger Annika Ödebrink, ombudsman på Seko till Mattias Dahlgren, Sekotidningen.
Och det är utvecklingsanställningarna som varit stötestenen i förhandlingarna. Det är en anställningsform för unga vuxna med funktionsnedsättning som står långt från arbetsmarknaden. Enligt Annika Ödebrink har det tidigare bara funnits vaga formuleringar och muntliga överenskommelser kring dessa anställningar.
Avtalet, som är ettårigt, berör 20 000 anställda inom Samhall, vars uppgift är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga.
Vilka och vad blir kvar på Ericsson?
Förhandlingarna pågår fortfarande för fullt på Ericsson. Enligt Per Norlander som är koncernfacklig förhandlare och ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping är det mycket som ligger i vågskålen, berättar Ingenjören på webbplats.
– Jag kan inte säga så mycket, men vi förhandlar om hur ett avgångserbjudande baserat på frivillighet skulle se ut. Det handlar om ersättningen, men också om hur processen ska ske ut, till exempel vilka som ska få anmäla sig, säger Per Norlander.
Ericsson är inte så intresserat av att köpa ut alla som sitter på den mest relevanta spetskompetensen. Det är i och för sig ganska begripligt, menar Per Norlander, med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut, där det inom vissa områden är svårt för företagen att hitta rätt kompetens.

”Fairtrade-fika” med halv miljon deltagare

Jessica Andersson och hennes kollegor på Willys Hemma i Majorna, Göteborg är några av de hundratusentals som fikade schyst i förra veckan, skriver Handelsnytt.
– Att vara med och Fairtrade-fika är ett bra sätt att visa solidaritet med dem som producerar exempelvis kaffe, säger Jessica Andersson.
Den 20 oktober var det dags för Fairtrade challenge för åttonde året i rad. Nära 500 000 människor på arbetsplatser och andra forum drack kaffe producerat av människor med bra arbetsvillkor på sitt fika, enligt arrangören Fairtrade Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.