fredag 14 februari 2014

Hård verklighet bakom Valetinblommorna



I fredags var det Valentindagen och miljoner kvinnor över hela välden fick blommor av sin make, pojkvän eller av en kompis. Sverige importerar blommor från i huvudsak Kenya, men även från Ecuador, Colombia och Etiopien. Fairtrade-Rättvis Handel slog ett slag för vikten av att bakom blomsterproduktionen också existerar mänskliga arbetsvillkor. För att Faitrade ska ge utfärda ett certifikat krävs att det exporterande företaget ska betala sina anställda minst en lagstadgad minimilön.
– Vi jobbar också med utvecklingskriterier som gör att man successivt ökar kriterierna för att man ska jobba mot en levnadslön, säger Maria Granefelt, pressekreterare på Fairtrade till Flamman.
För att kunna göra det visar erfarenheterna att arbetarna måste vara organiserade.
– I Fairtrades kriterier ingår att det ska finnas fri organisationsrätt. Men det finns inga krav på att de anställda måste vara fackligt organiserade.
I Guatemala, Honduras, Colombia och andra länder i Latinamerika skjuts fackliga ledare och arbetare avskedas när de vill ansluta sig till facket. Vad händer med certifikatet i ett sådant fall?
– Då drar hela vår process i gång då vi går in och undersöker vad som har hänt, att personen får tillbaka sitt arbete för det är en grav överträdelse av våra kriterier, sammanfattar Maria Granefelt.

Missfall och blommor

Enbart i Bogotaregionen arbetar cirka 140.000 personer, den förkrossande majoriteten kvinnor i blomsterproduktionen. I tidigare reportage i Flamman har dessa vittnat om fruktansvärda arbetsförhållanden. Kvinnor som inte vågar berätta för arbetsledningen att de är gravida, i rädsla för att bli avskedade, får ofta missfall när de kryper i ”blomstersängarna”. Bara ett fåtal av dessa plantager som är certifierade.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.