söndag 23 februari 2014

Inrikeskortisar vecka 9: Anställda på hunddagis söker fackets hjälp



Mellan 20–30 anställda har vänt sig till Kommunal för att få hjälp. Även arbetsgivare har hört av sig till Elisabeth Özdere-Lycke, Kommunals regionala ombud för alla anställda på hunddagis i Stockholms län.
– Många anställda har insett att de har en för jäklig arbetsmiljö. I andra branscher är det inget konstigt att det finns ett fack, säger Özdere-Lycke till Kommunalarbetaren.
Tidningen publicerade för en dryg månad sedan ett antal artiklar som visade en tuff arbetsmiljö på hunddagis, där allt ifrån fusk med löner till allvarliga hot ska ha förekommit. Efter artiklarna har Özdere-Lycke fått ännu mer att göra, berättar hon. Flera personer har gått med i Kommunal och Elisabeth har fått 20–30 nya medlemsärenden på en månad. Mest är det psykosociala problem på arbetsplatserna, som kränkningar och mobbning från arbetsgivaren.

Fortsatt fler i fas 3

Antalet arbetslösa som når fas 3 fortsätter att öka och väntas nå toppnoteringen 35 986 personer i mars, skriver Dagens Arbete. Det är en ökning med cirka 10 000 personer sedan riksdagen röstade för att stoppa inskrivningen till fas 3. För två veckor sedan var 35 372 personer i sysselsättningsfasen, som det tredje steget i jobb- och utvecklingsgarantin heter (tidigare kallat fas 3). Det är 1 546 fler än samma vecka förra året. Arbetsförmedlingens prognos är att antalet stiger till 35 986 personer i mars, skriver Aftonbladet. Det är runt 10 000 fler än i juni 2011 då en majoritet i riksdagen röstade för att stoppa anvisningarna av personer till fas 3 i väntan på att regeringen skulle utreda hur hanteringen av de arbetslösa ska bli bättre.

Generaldirektör satte munkavle på anställda

Du får inte “på något sätt misskreditera Sjöfartsverket eller anställda vid myndigheten” när anställningen avslutats, stod det på anställningsbeviset som var hemligt. Minst två personer som anställdes tvingades skriva under denna lydelse. I annat fall hade de inte anställts, avslöjade Norrköpings Tidningar i förra veckan.
Det är Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl som nu tvingats bekänna färg. Hon medger att hon vid två tillfällen undertecknat enskilda avtal med skrivningar om att den anställde måste också lova att hålla avtalet hemligt. Till Norrköpings Tidningar, NT, säger hon att avsikten inte varit att sätta munkavle på anställda som är på väg att lämna verksamheten men att hon har tidigare erfarenhet från det privata näringslivet där dylika avtal är vanliga.
– Andemeningen är galen. Jag får ta på mig det här misstaget”, säger hon till NT.
Tapani Hoffren, ST:s avdelningsordförande på Sjöfartsverket, säger till ST:s Publikt att han inte sett eller hört talas om sådana avtal.
– Det här är helt fel, och jag blev förvånad. Vi brukar ha en öppen dialog, jag upplever inte att vi har en tystnadskultur. Den här typen av avtal har mig veterligen inte förekommit bland ST-medlemmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.