söndag 23 februari 2014

Byggstrejk i april?



I fredags förra veckan fattade Byggnads avtalsråd beslut om att byggavtalet ska sägas upp. Bakgrunden är att Byggnads krav på ett huvudentreprenörsansvar inte har gått igenom.
Förbundet hoppas att uppsägningen av byggavtalet ska sätta press på arbetsgivarna så att man når en förhandlingslösning, skriver Byggnadsarbetaren.
Det gällande avtalet upphör den 31 mars. Från 1 april blir det därmed möjligt för parterna att ta till stridsåtgärder, så som strejkvarsel. Men Byggnads ordförande Johan Lindholm säger till sin förbundstidning att han inte vill prata om risken för strejk i dagsläget.
Men vad handlar egentligen “huvudentreprenörsansvaret” om? På den nu allt mera “flexibla arbetsmarknaden”, som tidigare SAF, nu Svenskt Näringsliv, stred om sedan mitten av 1970-talet, är det allt mer av den så kallade kärnverksamheten som “knoppas” ifrån och som övertas av mindre företag. Många kommer från utlandet och har ofta egna anställda under ibland klandervärda förhållanden.

Valet av underentreprenörer

Byggnads menar att huvudentreprenörsansvaret skulle ha en förebyggande effekt genom att främja större noggrannhet i valet av underentreprenörer. I dag kan en entreprenör tjäna på att anlita en billig men oseriös underentreprenör utan att ta något ekonomiskt ansvar för arbetarnas situation. Genom ett huvudentreprenörsansvar skulle dessa oseriösa företag, enligt Byggnads avtalsråd, saneras bort. Det skulle gynna seriösa arbetsgivare samt minska risken att arbetare inte får ersättning för sitt jobb.
Men motparten inom BI, Byggindustrin, hävdar att mindre och nystartade, särskilt utländska, företag riskerar att slås ut av Byggnads modell. Uppdragsgivarna skulle inte våga att välja dem då man inte kan vara helt säker på deras betalningsförmåga.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.