tisdag 12 april 2016

Byggnads går ut i strejk

Missnöjet med `Märket´ växer i Sverige. I tisdags sa Byggnads nej till medlarnas avtalsbud som inte var något annat än ett erbjudande om `märkets´  2,2 procent eller 590 kronor. Det handlade inte om att se över frågor för kvinnor, ungdomar eller nyanlända. 


Byggnads går ut i strejk

Av Dick Emanuelsson

Vid denna pressläggning på tisdagsmorgonen stod det klart att medlemmar i Byggnadsarbetareförbundet på ett stort antal och viktiga arbetsplatser över hela landet går ut i strejk från och med tisdag morgon. Byggnads sa nej till medlarnas bud i måndags kväll på 2,2 procent medan motparten sa ja.
Den verkliga stötestenen inom byggsektorn handlade om lönesystemet. Arbetsgivarsidan insåg att Byggnads aldrig skulle släppa frågan om ackordslönesystemet utan strid och det egna inflytandet på detta.
Lars Lundberg
Det handlar, säger Lars Lundberg, ombudsman i Byggnads Gävledalaavdelning till Flamman, om att försvara den egna löneglidningen och lönebildningen.
För regeringen, LO och Svenskt Näringsliv har det varit helt centralt att tvinga Byggnads att acceptera ett månadslönesystem.
Fortsättningsvis skulle det i avtalsrörelsen bara bli en fråga om att acceptera `märket´. Därmed skulle även denna stridbara arbetargrupp inlemmas i den statliga inkomstpolitiken som har satt stopp för löneglidningen, såväl förbundsvis som i lokalt i de flesta andra fackförbund.

– Det är samma strid som målarna befinner sig i, att försvara sitt lönesystem. Handels gick ut först och accepterade 590 kronor som omedelbart förvandlades till ett `märke´ på 2,2 procent. Handels är ett låglöne- och kvinnoförbund och det är sorgligt. Sedan gick Metall ut och sålde sig för samma 590 kronor, punkt slut, ren skandal, säger en indignerad Lundberg till Flamman.
– Vår kamp handlar om makt över lönebildningen och den släpper vi inte.

Nu "sätter sig" Byggnads.


”Vi kan inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför

I ett pressmeddelande från Byggnads i måndags kväll understryker avtalssekreterare Torbjörn Hagelin att avtalsbudet från medlarna bara innehöll förslag på nya lönenivåer.
Torbjörn Hagelin, Byggnads.
– Det handlade om 2,2 procent varav 0,2 procent gällde avtalspensionen. Sedan en höjning av grundlönen med fyra kronor. I övrigt var det blankt. En förlängning av rådande avtal, säger Torbjörn Hagelin.
Enligt Hagelin har facket hela tiden varit konstruktiva och försökt lösa problemen vid förhandlingsbordet.
– Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag.
Vem är oansvarig?
Arbetsgivarna var beredda att säga ja till budet från medlarna. De anser att Byggnads handlar oansvarigt och inte tänker på de bostadslösa.
– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Det är totalt oansvarigt när Sverige redan står mitt i en bostadskris. Medlarnas senaste bud innebar en rak förlängning av det befintliga avtalet. Därmed borde alla hinder som Byggnads sett de senaste dagarna varit undanröjda, sa Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.
Men det motsägs av Byggnads ordförande Johan Lindholm:

Johan Lindholm
– Ska vi vara en framtidsinriktad bransch, möta internationell konkurrens och storslagna byggplaner så kan vi inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Vi måste få ordning och reda i branschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.