lördag 16 april 2016

Lysmaskar i Göteborg: ”Vi backar strejken”!

Byggnads och Målarnas strejk möts med stort stöd. På bilden från stödmötet på Järntorget förra veckan.


Lysmaskar i Göteborg: ”Vi backar strejken”!
På klassiska Järntorget, med gula Folkets Hus som fond och plingande spårvagnar som inramning, samlades förra torsdagskvällen hundratals personer i en stödmanifestation för Byggnads och Målarnas strejk, skriver Leif Göbel på Elektrikern. 6F-förbunden har en gemensam plattform i denna avtalsrörelse där LO Samordning saknats som stöd. Samverkan mellan Byggnads, SEKO, Elektrikerna, Målarna och Fastighets (plus Musikerna som hängde på) är lite av De tre Musketörerna; En för alla, alla för en, sammanfattar Göbel kampstämningen där LO lyser med sin frånvaro!
– Det är bra stämning ute på arbetsplatserna. Ingen drar sig undan. Alla ställer upp. Vårt ackord betyder mycket för hela vår löneutveckling. De vill svälta ut ackorden för oss, säger Ronny Johansson, ordförande för Målarna, avd.3 i Väst med stöd från både medlemmar och andra förtroendevalda.
Fotfolket ute på arbetsplatserna är förbannade och känner att de slåss för viktiga frågor. Det handlar om ordning och reda på byggena. Att få in fler kvinnor och mångfald. Att företagen tar ansvar och anställer fler lärlingar. Sådana vardagsfrågor på arbetsplatserna som ofta inte tas upp i medias korta referat.
Upptrappning av skärgårdstrejken
Sjöbefälsföreningen anklagar Almega för strejkbryteri och utökar därför sitt varsel i den pågående strejken i skärgårdstrafiken. Det nya varslet omfattar Strömmas underentreprenörer och träder i kraft vid midnatt den 26 april. Strömma, som är ett av Almegas medlemsföretag, har ett antal sightseeingturer i Stockholm som omfattas av strejken. Men Strömma har tagit in underentreprenörer som kör de konfliktdrabbade turerna, vilket fått Sjöbefälsföreningen att se rött. De ser Strömmas agerande som en upptrappning av konflikten där arbetsgivaren försöker kringgå en laglig konflikt genom att trixa med fartyg.
– Vi kan inte stillatigande se på medan Almega bryter mot strejken. Det kan inte komma som någon överraskning för Almega att vi nu vidtar åtgärder, säger Mats Jäderland, vd Sjöbefälsföreningen.
Almegaföretag registrerar medlemmar i facket
I förra veckan anklagade Unionen Almegaföretag för att otillåtet ha samlat in uppgifter om vilka anställda som är medlemmar i facket. Almega menade tvärtom att det inte alls var olagligt och att det dessutom var nödvändigt för att företagen skulle kunna förbereda sig på en eventuell strejk.
Under förra veckan blossade en ny oenighet upp då Almega hävdade att Unionen och Sveriges Ingenjörer bryter mot fredsplikten med sitt strejkvarsel i och med att det skulle råda fredsplikt i pensionsfrågan. Unionen gör dock en annan bedömning och hävdar att Almega bara försöker förhala strejken. Enligt Unionen skjuts troligen starten för en eventuell strejk upp, men när den kan komma att bryta ut vet man inte. Förbundet påpekar dock att målet fortfarande är att komma överens med Almega om ett avtal för flexpension.
SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare
Gun Karlsson, Unionens klubbordförande på Sveriges Television, anser att SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare, eftersom public serviceföretaget bokat upp personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk på måndag.
De som planerar produktioner på SVT har av företagsledningen ålagts att boka upp annan personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk.

– Ledningen har även uppmanat medlemmar i Journalistförbundet att utföra våra arbetsuppgifter. De uppmanar dem att bli strejkbrytare. Jag tycker att det är ett förskräckligt beteende av ett public serviceföretag, att de inte följer god sed på arbetsmarknaden, säger Gun Karlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.