söndag 10 augusti 2014

Inrikes vecka 33



Sjuksköterska köpte klimatanläggning för egna pengar

Flamman berättade i förra veckan om hur sommaren har skapat arbetsmiljöproblem på landets arbetsplatser. I Vårdfokus läser vi om ännu ett fall hur arbetsgivaren inte gjorde någonting för att åtgärda outhärdlig hetta och dålig ventilation. Sjuksköterskan Ilpo Krans föreslog redan i fjol arbetsgivaren att köpa in en klimatanläggning. Men det blev blankt nej.
 – Till slut köpte jag en egen klimatanläggning till jobbet för 2 000 kronor på Blocket, och betalade ur egen ficka, säger Ilpo Krans, sjuksköterska vid psykiatrin på Östersunds sjukhus.
Han startade en facebook-gruppeen “JLL-inte en till het sommar inomhus!” som fick 249 medlemmar på två veckor.
– Det är alldeles för ansträngande att jobba i den här värmen och knappt hinna ta rast och få i sig vätska. Dessutom är det riskabelt, patienterna kan drabbas av misstag för att personalen är utmattad, säger Kristine Isaksson, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jämtland som lovar åtgärder från fackets sida.

Allt färre arbetssjukdomar prövas rättsligt

De mest utsatta för arbetssjukdomar återfinns bland medlemmarna Kommunal, Handels, Byggnads och IF Metall. Dessa förbund registrerar de flesta nyanmälda ärenden. Från TCO-förbunden kommer ungefär en fjärdedel så många nya ärenden som från LO-förbunden. Bland tjänstemannaförbunden är det Polisförbundet och Unionen som står för de flesta nya ärendena, uppger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd till Arbetet. Han säger att de nyanmälda ärendena hos LO-TCO Rättsskydd minskade förra året.
Men betyder det att arbetsmiljön har förbättrats radikalt på Sveriges arbetsplatser, är den logiska frågan man ställer sig. Bakgrunden ska i stället ses, säger Holke, i att reglerna har ändrats och att det nu är mer krångligt att rättsligt pröva en arbetssjukdom. Minskningen av prövade arbetssjukdomar har pågått sedan 2005. Och för LO-TCO Rättsskydd minskade de nya ärendena från 1241 till 1045 mellan 2012 och 2013, enligt LO–TCO Rättsskydds årsredovisning.

Pappa- eller mammaledighet, eller vadå?

En av tre tror att mamman har rätt till längre föräldraledighet än pappan. Det visar en Sifoundersökning som fackförbundet Jusek beställt. Män och kvinnor har samma rätt till föräldraledighet. Men användandet av uttrycket “pappamånader” kan lura folk att tro att män endast har rätt till dessa två månader, resonerar Juseks vd Magnus Hedberg i ett pressmeddelande.
Kvinnor tar ut 75 procent av föräldrapenningsdagarna. Undersökningen visar också att sex av tio tycker att det är viktigt att uttaget blir mera jämställt. Särskilt bland unga kvinnor är åsikten vanlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.