tisdag 12 augusti 2014

Så knäcktes de thailändska bärplockarna



Det blir ingen lön för thailändarna som plockade bär i Västerbotten förra året och som under tre veckor tog strid och kamperade framför Kommunals kontor i Umeå. Det står klart efter att de sista plockarna skrivit under vad medierna kallar för förlikning. I klartext handlade det om en underskrift under galgen.
Den 2 oktober förra året åkte de sista plockarna hem. Trots att plockarna hade opinionen på sin sida i Sverige och skattemyndigheterna gjorde sitt för att de svenska aktörerna skulle ta sitt sociala ansvar, var plockarna anställda av M Phoenix Enterprise, den thailändska bemanningsfirman. Ägarinnan är en thailändska med stort ekonomiskt och därmed politiskt inflytande i hemlandet. I oktober 2013 talade medierna om att de ansvariga riskerade böter eller fängelsestraff. Men om det blev det inget. Förlikningen handlade rätt och slätt om att arbetarna inte bara blev utan lön utan på ett hår slapp betala biljetten Thailand-Sverige. Företaget hade svarat med att stämma plockarna på skulder för flygbiljetter med mera.

Korsvist outsourcat ägande

Bakgrunden till nederlaget för arbetarsidan är ett korsvist outsorcat ägande bland både thailändska och de svenska aktörerna. Bemanningsbolagets representant i Sverige är Wilaiporn Malithong. Hon driver hotell i Thailand och ett sjukhus i Indien. Men det var inte är hon utan hennes son Thanakorn, som skrev under anställningsavtalet med plockarna. Han befinner sig dock inte i Thailand utan i Nottingham, England, där han studerar.
De två svenska företag som kontrollerar hela kedjan av plockning, uthyrning av bostäder och bilar är Ståls plantering och röjning AB och Parken i Vindeln AB. Den gemensamma vd:n i bägge företagen är 24-åriga Rebecca Stål, som äger det förstnämnda företaget. I styrelsen i detta sitter även Karl Andersson, 22, son till Karl Andersson som av Skatteverket dömdes för skattebrott 2001 och belades med ett femårigt näringsförbud. Han är anställd i Vindeln och utpekas som den verklige spindeln i företagskonstruktionen.
Att de thailändska plockarna individuellt och utan en facklig organisation, än mindre en international i ryggen, skulle ha en chans att inför en thailändsk domstol övertyga denna om att motparten hade spelat falskt, är att utså illusioner, menar kännare. I tredje världen är det pengarna som avgör när och om du får rätt. Korruptionen i rättsväsendet är bedövande.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.