fredag 22 augusti 2014

Krisen gav högavlönade jobb men också massarbetslöshet



Lågbetalda poliser gynnas i nytt avtal

I fredags slöts ett nytt avtal mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen med fokus på de lägst betalda poliserna, skriver Polistidningen. Det är framför allt de medlemmar som tjänar mindre än 24 100 kronor som tjänar på avtalet. Poliser med ingångslönen 21 300 kronor innebär överenskommelsen en 15-procentig höjning och de får nu 24 500 kronor. Poliser som tjänar mer än 24 100 kronor får ett lönepåslag på 400 kronor.

Krisen gav högavlönade jobb men också massarbetslöshet

Den ekonomiska krisen har främjat tillväxten av kvalificerade jobb med hög lön. Det har varit särskilt bra för kvinnor visar en studie från Europeiska socialfonden, som citeras av Ingenjören. Men de så kallade medelinkomstjobben, det vill säga jobben i tillverkningsindustrin och i byggsektorn, har försvunnit i massor. I European Jobs Monitor 2014 konstateras att den manliga arbetskraften i Europa förlorade 1,4 miljoner arbetstillfällen medan kvinnorna ökade på med futtiga 60 000 nya arbeten 2011-2013. I undersökningen visas också att de sektorer som har haft bäst tillväxt under krisåren är de kvinnodominerade hälsa och utbildning där timlönen i genomsnitt är högre än i tillverkning och bygg. De tjänster som har haft allra bäst utveckling återfinns bland högavlönade jobb inom vården och  tjänster som kräver hög kompetens inom programmering och IT relaterade konsulttjänster.

Stämmer för brott mot föreningsrätten

Efter ett år och med arbetstillstånd från Migrationsverket fick den indiske kocken permanent uppehållstillstånd. Då upptäckte han att lönen han hade haft under året låg 3500 kronor under lönesumman i de papper som hade lämnats till Migrationsverket. Han krävde lönehöjning hos arbetsgivaren som svarade med uppsägning och senare avsked. Kocken gick till facket HRF som tog strid, berättar Hotellrevyn i sitt senaste nummer.
– Vi ogiltigförklarade uppsägningen och kallade arbetsgivaren till förhandling. Men innan den förhandlingen blev av, så avskedades han för att han hade gått till facket, säger Mikael Berge, ombudsman på HRF i Göteborg.
Arbetsgivaren gick med på att kocken skulle få jobbet tillbaka, rätt lön och retroaktiv lön. Men bara några dagar senare började varningarna komma och han varslades återigen med avsked med olika förevändningar om misskött arbete. Han skulle ha underkokat riset, skalat lök för långsamt eller skurit kycklingbitar i olika storlekar. Hotell- och restaurangfacket stämmer nu arbetsgivaren i Göteborgs tingsrätt för föreningsrättskränkning.

Pappers starkast i LO

98 procent av arbetarna i pappersindustrin var med i facket förra året – upp från 97,6 procent 2012.
– Vi har inte tappat i organisationsgrad, inte ens när a-kassan chockhöjdes. Då förlorade vår a-kassa medlemmar, men inte förbundet. Om du börjar på bruket går du med i Pappers. Det är inget snack. Och blir du förbannad går du till fackexpeditionen och klagar, säger Mikael Sterbäck ombudsman på Pappers, till Arbetet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.